Καλή Σαρακοστή και... προσοχή στον καιρό καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν χιόνια, κρύο και μποφόρ από το βράδυ της Κυριακής!
Χταπόδι στη γάστρα
ΥΛΙΚΑ
Για να μαγειρέψουμε το χταπόδι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε γάστρα, γιατί σιγοψήνει το φαγητό. Ρίχνουμε μέσα στη γάστρα το χταπόδι ολόκληρο. Δεν το κόβουμε, γιατί έτσι θα μειωθεί ο χρόνος ψησίματος του και δεν θα μελώσει καλά η σάλτσα του. Προσθέτουμε μέσα στην γάστρα και τα κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα. Μια πολύ χρήσιμη συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσουμε δύο ειδών κρεμμύδια, στιφάδου και μεγάλα, για να πάρουμε την νοστιμιά και από τα δύο. Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο μέσα στο ταψί. Διαλύουμε λίγο μέλι σε ½ φλιτζάνι ξύδι και περιχύνουμε το φαγητό. Το μέλι δεν θα γλυκάνει το φαγητό, απλώς θα σπάσει την οξύτητα του ξυδιού. Συνεχίζουμε προσθέτωντας την σπιτική ντομάτα και τον ντοματοπελτέ. Αλατίζουμε, όχι πολύ γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του. Ρίχνουμε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, για να δώσουν πιο διακριτική γεύση. Πριν το βάλουμε στο φούρνο προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε τη γάστρα και το αφήνουμε να ψηθεί στους 180ο C μέχρι να χυλώσει η σάλτσα περίπου 2 με 2 ½ ώρες. Όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία τόσο καλύτερα!
Ταραμοσαλάτα
ΥΛΙΚΑ ( για 1 ½ φλ. ταραμοσαλάτα)
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το βάζουμε σε νερό να μουσκέψει. Το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε τον ταραμά στο μπλέντερ με το μισό χυμό λεμονιού και το δουλεύουμε για να «σπάσει» ο ταραμάς. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό, και τμηματικά το ψωμί – ανάλογα πόσο αλμυρός είναι ο ταραμάς – και δοκιμάζουμε. Στο τέλος προσθέτουμε εναλλάξ σιγά-σιγά το λεμόνι και το λάδι και χτυπάμε καλά το μίγμα μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα σε μπολ και γαρνίρουμε με κάπαρη και ελιές.
Μυδοπίλαφο
YΛΙΚΑ1 πακέτο μύδια κατεψυγμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κρασί άσπρο αρετσίνωτο
1/2 πιπεριά καυτερή πράσινη κομμένη
αλάτι, πιπέρι
2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
2 κ.σ. λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα μύδια καλά σε τρεχούμενο νερό. Στο κατσαρολάκι μας βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα μύδια και λίγο νερό και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά το φαγητό να βράσει για μισή ώρα προσέχοντας να μη σωθεί το νερό και να μαλακώσει το ρύζι και τα μύδια.
Καλαμάρια Γεμιστά
ΥΛΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίστε και πλύντε τα καλαμάρια. Χωρίστε τα πλοκάμια και ψιλοκόψτε τα. Τρυπήστε τα καλαμάρια μ' ένα σουβλάκι σε μερικά σημεία εδώ κι εκεί. Ζεστάνετε το μισό λάδι και σοτάρετε μέσα σ' αυτό το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των καλαμαριών. Κατεβάστε τα από τη φωτιά, ρίξτε μέσα το ρύζι, τον άνηθο, τη σταφίδα, τα κουκουνάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Γεμίστε τα καλαμάρια ως τη μέση, γιατί στο ψήσιμο, το μεν ρύζι θα φουσκώσει, τα δε καλαμάρια θα μαζέψουν. Κλείστε το άνοιγμα, στερεώνοντάς το με ξύλινες φουρκέτες.
Αν θέλετε, πριν γεμίσετε τα καλαμάρια, βάλτε τα σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό κι ανακατέψτε τα 5' επάνω σε δυνατή φωτιά, να φύγει το νερό τους, οπότε θα μαζέψουν κι έτσι θα τα γεμίσετε πιο εύκολα, βάζοντας περισσότερη γέμιση, ως τα 2/3. Αραδιάστε τα γεμιστά καλαμάρια σε πλατιά κατσαρόλα, περιχύστε τα με το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετέ τα ελαφρά, γυρίζοντάς τα απ' όλες τις πλευρές. Περιχύστε τα με το κρασί, προσθέστε το νερό και το χυμό λεμονιού, σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα. Αν θέλετε, μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με 1 κουταλάκι κορν φλάουρ. ΄Οταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά, τρίψτε στην επιφάνεια λίγο μαύρο πιπέρι. Σερβίρετέ τα με φέτες λεμονιού.
1 1/2 κιλό μέτρια καλαμάρια (10-12)
3/4 κούπας λάδι
1/2 κούπα τριμμένο κρεμμύδι
1/4 κούπας ρύζι για πιλάφι
1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
2 κουταλιές σταφίδα μαύρη
2 κουταλιές κουκουνάρια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κούπα λευκό κρασί
1 κούπα νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Χταπόδι στη γάστρα
ΥΛΙΚΑ
- 1 χταπόδι περίπου 2 κιλά
- 2 κ.σ. μέλι
- ½ φλ. ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 κιλό κρεμμύδια
- 1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
- 5 σκ. σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 5 κόκκους πιπέρι
- 2 κόκκους μπαχάρι
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 1 κλων. δενδρολίβανο
- 1 μπουκάλι σπιτική ντομάτα Pumarro
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ Pummaro
- Aλάτι
Για να μαγειρέψουμε το χταπόδι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε γάστρα, γιατί σιγοψήνει το φαγητό. Ρίχνουμε μέσα στη γάστρα το χταπόδι ολόκληρο. Δεν το κόβουμε, γιατί έτσι θα μειωθεί ο χρόνος ψησίματος του και δεν θα μελώσει καλά η σάλτσα του. Προσθέτουμε μέσα στην γάστρα και τα κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα. Μια πολύ χρήσιμη συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσουμε δύο ειδών κρεμμύδια, στιφάδου και μεγάλα, για να πάρουμε την νοστιμιά και από τα δύο. Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο μέσα στο ταψί. Διαλύουμε λίγο μέλι σε ½ φλιτζάνι ξύδι και περιχύνουμε το φαγητό. Το μέλι δεν θα γλυκάνει το φαγητό, απλώς θα σπάσει την οξύτητα του ξυδιού. Συνεχίζουμε προσθέτωντας την σπιτική ντομάτα και τον ντοματοπελτέ. Αλατίζουμε, όχι πολύ γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του. Ρίχνουμε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, για να δώσουν πιο διακριτική γεύση. Πριν το βάλουμε στο φούρνο προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε τη γάστρα και το αφήνουμε να ψηθεί στους 180ο C μέχρι να χυλώσει η σάλτσα περίπου 2 με 2 ½ ώρες. Όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία τόσο καλύτερα!
Ταραμοσαλάτα
ΥΛΙΚΑ ( για 1 ½ φλ. ταραμοσαλάτα)
- 100 γρ. λευκό ταραμά
- 250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
- Χυμός 1-2 λεμόνια
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια χονδροκομμένα
- 1 κ.γ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
- Ελιές και κάπαρη για το γαρνίρισμα
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το βάζουμε σε νερό να μουσκέψει. Το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε τον ταραμά στο μπλέντερ με το μισό χυμό λεμονιού και το δουλεύουμε για να «σπάσει» ο ταραμάς. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό, και τμηματικά το ψωμί – ανάλογα πόσο αλμυρός είναι ο ταραμάς – και δοκιμάζουμε. Στο τέλος προσθέτουμε εναλλάξ σιγά-σιγά το λεμόνι και το λάδι και χτυπάμε καλά το μίγμα μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα σε μπολ και γαρνίρουμε με κάπαρη και ελιές.
Μυδοπίλαφο
YΛΙΚΑ1 πακέτο μύδια κατεψυγμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κρασί άσπρο αρετσίνωτο
1/2 πιπεριά καυτερή πράσινη κομμένη
αλάτι, πιπέρι
2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
2 κ.σ. λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα μύδια καλά σε τρεχούμενο νερό. Στο κατσαρολάκι μας βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα μύδια και λίγο νερό και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά το φαγητό να βράσει για μισή ώρα προσέχοντας να μη σωθεί το νερό και να μαλακώσει το ρύζι και τα μύδια.
Καλαμάρια Γεμιστά
ΥΛΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίστε και πλύντε τα καλαμάρια. Χωρίστε τα πλοκάμια και ψιλοκόψτε τα. Τρυπήστε τα καλαμάρια μ' ένα σουβλάκι σε μερικά σημεία εδώ κι εκεί. Ζεστάνετε το μισό λάδι και σοτάρετε μέσα σ' αυτό το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των καλαμαριών. Κατεβάστε τα από τη φωτιά, ρίξτε μέσα το ρύζι, τον άνηθο, τη σταφίδα, τα κουκουνάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Γεμίστε τα καλαμάρια ως τη μέση, γιατί στο ψήσιμο, το μεν ρύζι θα φουσκώσει, τα δε καλαμάρια θα μαζέψουν. Κλείστε το άνοιγμα, στερεώνοντάς το με ξύλινες φουρκέτες.
Αν θέλετε, πριν γεμίσετε τα καλαμάρια, βάλτε τα σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό κι ανακατέψτε τα 5' επάνω σε δυνατή φωτιά, να φύγει το νερό τους, οπότε θα μαζέψουν κι έτσι θα τα γεμίσετε πιο εύκολα, βάζοντας περισσότερη γέμιση, ως τα 2/3. Αραδιάστε τα γεμιστά καλαμάρια σε πλατιά κατσαρόλα, περιχύστε τα με το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετέ τα ελαφρά, γυρίζοντάς τα απ' όλες τις πλευρές. Περιχύστε τα με το κρασί, προσθέστε το νερό και το χυμό λεμονιού, σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα. Αν θέλετε, μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με 1 κουταλάκι κορν φλάουρ. ΄Οταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά, τρίψτε στην επιφάνεια λίγο μαύρο πιπέρι. Σερβίρετέ τα με φέτες λεμονιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου