Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Το στρες δεν "σκοτώνει" την τεχνητή γονιμοποίηση

Αν και το στρες θεωρείται εμπόδιο για τη σύλληψη, στην περίπτωση της τεχνητής γονιμοποίησης δεν είναι ικανό να καταστρέψει το όνειρο της μητρότητας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, αφού μελέτησαν τις περιπτώσεις 3.500 γυναικών. 


«Οι ασθενείς πιστεύουν ότι οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι στρεσογόνες και ένα στα τρία ζευγάρια τερματίζει τη θεραπεία πρόωρα εξαιτίας του ψυχολογικού βάρους» είπε η ψυχολόγος Τζάκι Μπόιβιν που ηγήθηκε της εν λόγω μελέτης.

Η ομάδα της αξιολόγησε τις γυναίκες σε επίπεδο άγχους και στρες πριν από την έναρξη της θεραπείας γονιμότητας και στη συνέχεια συνέκρινε τα στοιχεία ανάμεσα στις γυναίκες που έμειναν τελικά έγκυος και όσες δεν τα κατάφεραν. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ξεκάθαρα ότι οι συναισθηματικές διαταραχές δεν σαμποτάρισαν σε κανένα βαθμό το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Παρ’ όλα αυτά η καθηγήτρια Τζάκι Μπόιβιν επισήμανε στην έκθεσή της στην επιθεώρηση «British Medical Journal» ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς της δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το στρες να αποτελεί εμπόδιο στην περίπτωση της φυσιολογικής σύλληψης.

«Υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα και αυτό οφείλεται στα ισχυρά φάρμακα που χορηγούνται στη θεραπεία γονιμότητας. Ετσι λοιπόν, μπορεί το στρες να μην επηρεάζει την επιτυχία της τεχνητής γονιμοποίησης, όμως δεν σημαίνει ότι δεν παίζει ρόλο στην προσπάθεια μιας γυναίκας να συλλάβει με φυσιολογικό τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά η επιστήμονας.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου