Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Μυστικά για σωστό εμβολιασμό

Λίγο μετά το δεύτερο μήνα ξεκινούν τα πρώτα εμβόλια. Το εμβόλιο δεν είναι τίποτα άλλο από τον εξασθενημένο ιό ή μικρόβιο και μπαίνει στον οργανισμό προκειμένου να ερεθίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να δημιουργήσει αντισώματα. Επειδή όμως με το πέρασμα του χρόνου τα αντισώματα αυτά αρχίζουν να εξασθενούν, κάποια εμβόλια χρειάζεται να επαναληφθούν.

Οι αρχές του σωστού εμβολιασμού
Πρέπει να ακολουθείται πιστά το σχετικό για την ηλικία του παιδιού χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, ώστε πρακτικά να μηδενίζεται η πιθανότητα να νοσήσει το παιδάκι.
Αν ο εμβολιασμός έχει καθυστερήσει για οποιονδήποτε λόγο, θα συνεχιστεί κανονικά, αφού καμία δόση εμβολίου δεν πρέπει να χάνεται.
·Το παιδί πρέπει να είναι υγιές κατά τον εμβολιασμό. Ακόμα και ήπια ιογενή νοσήματα αναγκάζουν τον ευαίσθητο οργανισμό του μωρού να αμυνθεί σε δύο μέτωπα. Γι’ αυτό το μωρό θα πρέπει να εξετάζεται από τον παιδίατρο πριν τον εμβολιασμό και οι γονείς να αναφέρουν οποιοδήποτε σύμπτωμα συνδέεται με πιθανή ασθένεια.
·Εκτός από τα υποχρεωτικά εμβόλια υπάρχουν εμβόλια που προσφέρουν έξτρα προστασία σε ιώσεις, όπως για παράδειγμα το αντιγριπικό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενημερωθείτε από τον παιδίατρο αν το παιδί σας ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, για τα πλεονεκτήματα και τα ενδεχόμενα μειονεκτήματα του εμβολίου ή τους κινδύνους της νόσου για την πρόληψη της οποίας γίνεται το εμβόλιο.
·Κατά τις επόμενες τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να παρακολουθείτε τη γενική κατάσταση της υγείας του παιδιού σας και να ενημερώσετε αμέσως τον παιδίατρο, αν διαπιστώσετε ότι κλαίει επίμονα για ώρα, έχει υψηλό πυρετό, παρουσιάζει υπνηλία ή ωχρότητα.
·Τα πρόωρα βρέφη πρέπει να εμβολιάζονται με βάση την ηλικία από τη γέννηση (χρονολογική) κι όχι με βάση την ηλικία που θα είχαν, αν είχαν γεννηθεί κανονικά (διορθωμένη), ενώ εκείνα που έχουν αντιμετωπίσει αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να χρειαστούν έξτρα εμβολιασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου