Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Εχει πυρετό. Ποιο θερμόμετρο είναι το καταλληλότερο;

Ο πυρετός είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε οποιαδήποτε εισβολή δέχεται και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσουμε ότι ο πυρετός δεν προϋποθέτει τον πανικό, θα σας πούμε λίγα πράγματα για την θερμομέτρηση των παιδιών μας.

Μετά την κατάργηση των υδραργικών θερμομέτρων, όλο και περισσότεροι γονείς παραπονιούνται για τα νέου τύπου ψηφιακά θερμόμετρα, τόσο επειδή δεν καταφέρνουν να τα χρησιμοποιήσουν σωστά, όσο και γιατί αμφισβητούν την πιστότητά τους.
«Ποτέ δεν κατάφερα να πάρω μέτρηση από τον όρθο του μωρού μου. Αφήστε που έδειχνε συνέχεια 38 και πανικοβαλλόμουν, ώσπου το πέταξα», μας γράφει σε ένα από τα mail που δεχόμαστε μία μαμά, «το παιδί καίγεται και το ψηφιακό μου θερμόμετρο λέει 37,5» λέει μία άλλη, ενώ μία τρίτη αμφισβητεί την πιστότητα της θερμομέτρησης: «Το 39,5 που βλέπω στο θερμόμετρο του αφτιού είναι πιστό; Δεν μου φαίνεται για τόσο πολύ με το χέρι».
Δεν είναι λίγοι οι γονείς που καταφεύγουν στη γνωστή και δοκιμασμένη λύση των υδραργικών θερμομέτρων, αφού σε κάθε οικογένεια όλο και κάποιο θα έχει ξεμείνει. Ωστόσο, το να κρατήσεις ένα μικρό παιδί ακίνητο με το θερμόμετρο στη μασχάλη είναι δύσκολο εγχείρημα. Κάποιοι το καταφέρνουν, άλλοι όχι.
Αυτή τη στιγμή, οι τρόποι, με τους οποίους μπορούν οι γονείς να θερμομετρήσουν το παιδί τους, είναι από τον όρθο, τη μασχάλη, το αυτί, το στόμα και το μέτωπο και, βέβαια, ποιον από όλους αυτους τους τρόπους εχει επιλέξει ένας γονιός, έχει να κάνει με το τι του ταιριάζει καλύτερα του ίδιου.
Οι ειδικοί θεωρούν πιο έγκυρη, όσον αφορά την ακρίβεια της μέτρησης, μέθοδο αυτή από τον όρθο και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως από τους ίδιους τους γιατρούς στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα για τα μωρά. Ωστόσο, πρόκειται για μία μέθοδο που χρειάζεται εμπειρία, ενώ καθίσταται αδύνατη όταν το παιδί έχει διάρροια, ή κάποια φλεγμονή στην περιοχή, ή είναι πολύ ανήσυχο.
Η μέθοδος της θερμομέτρησης από τον όρθο χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη σταθερότητα και αποφασιστικότητα στις κινήσεις του ενήλικα, διαφορετικά καθίσταται σχεδόν αδύνατη.
Αξιόπιστη φυσικά είναι και η μέθοδος της θερμομέτρησης από τη μασχάλη. Συνήθως, μάλιστα, είναι πολύ ευκολότερη απ’ ό,τι φαντάζεται ένας γονιός, αρκεί να έχει την αποφασιστικότητα ότι θα κρατήσει το μωρό του σε σταθερή θέση μέχρι να γίνει η μέτρηση, όσο και αν αυτό αντιδρά!
Στα μεγαλύτερα παιδιά, που είναι πιο δύσκολο να ακινητοποιηθούν, η θερμομέτρηση από τη μασχάλη απαιτεί την απόλυτη συνεργασία τους, διαφορετικά πάει στράφι. Επιπρόσθετα, η θερμομέτρηση από τη μασχάλη και τον όρθο δεν είναι δυνατόν να γίνει, όταν το παιδί είναι κοιμισμένο, κάτι που μπορεί να συμβεί με τη θερμομέτρηση από το αφτί ή το μέτωπο, μια και χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα θερμόμετρα αφής!
Γι’ αυτό και αυτές οι μέθοδοι θερμομέτρησης ενδείκνυνται από τους παιδιάτρους, μιας και μπορείτε να πάρετε τη θερμοκρασία του παιδιού σας χωρίς να το ταλαιπωρήσετε!
Για το αφτί, υπάρχουν τα ειδικά θερμόμετρα, που δεν χρειάζεται παρά να τα εισχωρήσετε λίγο μέσα στο αφτάκι τους και σας δίνουν ένδειξη στιγμιαία. Θεωρείται η λιγότερο πιστή μέθοδος ως προς την ακρίβειά της, αλλά είναι η πιο βολική και σίγουρα με συνεχόμενες θερμομετρήσεις δεν πρόκειται να σας ξεγελάσει.
Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και από το θερμόμετρα που ακουμπούν για λίγο στο μέτωπο και δίνουν μία μέτρηση, ωστόσο πρέπει να ξέρετε ότι αυτά θεωρούνται λιγότερο πιστά από εκείνα που θερμομετρούν από το αφτί.
Τη θερμομέτρηση από το στόμα, μάλλον δεν σας τη συστήσει κανένας γιατρός, μια και κατάλληλη μόνο για μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία μπορούν να συνεργαστούν μαζί σας.
mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου