Το πρώτο θύµα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) καταγράφηκε στη χώρα µας: µια 53χρονη γυναίκα, που νοσηλευόταν τις τελευταίες ηµέρες σε µονάδα εντατικής θεραπείας, κατέληξε έπειτα από σοβαρές επιπλοκές χωρίς να πάσχει από υποκείµενο νόσηµα.
Η γυναίκα προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη και ύστερα από επιδείνωση της υγείας της νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘτου Νοσοκοµείου Σερρών. Σύµφωνα µε το ιατρικό ιστορικό της, η άτυχη γυναίκα έπασχε µόνο από υποθυρεοειδισµό, πάθηση που δεν µπορεί να ληφθεί ως επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία της.
Στοµεταξύ, 15 ασθενείς, που έχουν µολυνθεί από τον ιό Α (Η1Ν1), έχουν παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές και νοσηλεύονται στην Εντατική. Μάλιστα, ανάµεσά τους βρίσκονται νέοι και υγιείς άνθρωποι, γεγονός που «κλειδώνει» τις αρχικές εκτιµήσεις των επιστηµόνων πως ηνέα γρίπη είναι το ίδιο επιθετική όπως και πέρυσι.
Eπιπλέον και σύµφωνα µε πληροφορίες, µία έγκυος γυναίκα νοσηλεύ εταιστο«Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, σε παθολογική κλινική, καθώς µετά τα πρώτα συµπτώµατα γρίπης κρίθηκε σκόπιµο από τους θεράποντες ιατρούς της η πιο στενή παρακολούθησή της.
Εως και 10%
Οπως λέει στα«ΝΕΑ» ο λοιµωξιολόγος - παθολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Σωτήρης Τσιόδρας, το επόµενο διάστηµα αναµένεται να προσβληθεί από τη γρίπη το 5-10% τουπληθυσµού. Και όπως προσθέτει, προβλέπεται συνεχής αύξηση των κρουσµάτων εποχικής γρίπης για τις επόµενες 6-8 εβδοµάδες στη χώρα µας.
Από την τελευταίαεβδοµάδα του ∆εκεµβρίου έως και χθες, τουλάχιστον 92 πολίτες που έχουνεµφανίσει ύποπτα συµπτώµαταέχουν βρεθεί θετικοί στον ιόΑ (Η1Ν1) ύστερα από εξέταση βιολογικού υλικού (φαρυγγικό επίχρισµα).
Ο αριθµός αυτός, σύµφωνα µε τους ειδικούς, είναιενδεικτικός τουεπιπολασµού της νόσου στην κοινότητα, λαµβάνοντας µάλιστα υπόψη πως οι δειγµατοληπτικοί έλεγχοι γίνονται στο πλαίσιο της επιτήρησης της εποχικής γρίπης και άρα είναι λιγότεροι συγκριτικά µετο αντίστοιχοπερσινό διάστηµα.
Ο εµβολιασµός
Στοπλαίσιοαυτό, οιειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟεξέδωσαν αυτή την εβδοµάδα σχετικέςοδηγίες για τον εποχικό εµβολιασµό, όπου και επισηµαίνουν πως αποτελεί«το αποτελεσµατικότερο προληπτικό µέτρο έναντι της γρίπης».
Επιπλέον, υπογραµµίζουν την αναγκαιότητα πρόληψης κυρίως των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς οµάδες, δεδοµένου πως τοστέλεχος Α (Η1Ν1) εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο, και σε συνδυασµό µε το γεγονός πως παρατηρείται έλλειψη ανοσίας σε ένασηµαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσµού, είναιαναγκαίο να προστατευτούν οι πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Εξίσου σηµαντικός, όπως υπογραµµίζει ο κ. Τσιόδρας, «είναι και ο εµβολιασµός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όχι µόνο για λόγους ατοµικής προστασίας, αλλά κυρίως για την προστασία των ευαίσθητωνοµάδων του πληθυσµού που νοσηλεύονται». Το πράσινο φως
Κλειδί για τηναντιµετώπιση της νέας γρίπης,σύµφωνα µε τους λοιµωξιολόγους, είναικαι η άµεσηχορήγηση αντιιικών φαρµάκων.
Αυτός είναι άλλωστεκαι ο λόγος που δίνουντο πράσινο φως στους εξωνοσοκοµειακούς γιατρούς να συνταγογραφούν φαρµακευτική αγωγή ακόµη κι αν δεν έχουν βγει τα εργαστηριακά αποτελέσµαταπου επιβεβαιώνουν πως ο ασθενής τους νοσεί από τη νέα γρίπη.
Οπως επισηµαίνεται ωστόσο στις οδηγίες, στηνπλειονότητα τωνπεριπτώσεων οι ασθενείς εµφανίζουν ήπιες κλινικές εκδηλώσεις εµπύρετης λοίµωξης του αναπνευστικού συστήµατος και συνεπώς δεν χρειάζεται να λάβουν αντιιική θεραπεία, εκτός εάν ανήκουν σε κάποια από τις οµάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή εµφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου