Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Κρέας σημαντικό αλλά με μέτρο...

Το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι θεωρούνται “κόκκινο κρέας”, ενώ το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το κουνέλι “λευκό κρέας”. Το κόκκινο κρέας έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή θρέψη και ανάπτυξη του ανθρώπου. Περιέχει πρωτεΐνες, σίδηρο και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Επίσης, περιέχει ψευδάργυρο, που είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη και τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μην αγοράζετε ζώα χωρίς σφραγίδα

Στο κατσίκι και το αρνί πρέπει να υπάρχουν τρεις μπλε σφραγίδες: μια στρογγυλή του κτηνιατρικού ελέγχου, μια παραλληλόγραμμη που γράφει το είδος και μια σε σχήμα ρόμβου με τη λέξη εγχώριο. Στα εισαγόμενα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί για τη σφραγίδα σε σχήμα ρόμβου, υπάρχει μια παραλληλόγραμμη, που γράφει τη χώρα προέλευσης. Αν η προέλευση είναι από τρίτες χώρες, τότε υπάρχει μια παραλληλόγραμμη πράσινη σφραγίδα που έχει ένδειξη εξωτερικού.
Το χοιρινό έχει μια επιπλέον (τέταρτη) παραλληλόγραμμη σφραγίδα που γράφει “ετριχινοσκοπήθη”.
Τα κοτόπουλα πρέπει να φέρουν ταμπέλα με ημερομηνία σφαγής και πρέπει να καταναλώνονται εντός πέντε ημερών από τη στιγμή της σφαγής. Προσέξτε να είναι καλά αναπτυγμένα, να μην έχουν εκδορές, μώλωπες ή αιματώματα. Προτιμάτε κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, που περιέχουν ελάχιστο λίπος και δεν έχουν επιβαρυνθεί με ορμόνες.
Το μοσχάρι φέρει σφράγιση που δείχνει ότι έγινε κτηνιατρικός έλεγχος και το ετικετάζ (αριθμός του ζώου, χώρα προέλευσης και σφαγής). Το χρώμα του ζώου πρέπει να είναι ροδαλό και όχι έντονα κόκκινο. Προτιμάτε μοσχαράκια γάλακτος (έως 8 μηνών) και κατά δεύτερο λόγο έως 24 μηνών. Τα μικρής ηλικίας μοσχάρια είναι πιο ανοιχτόχρωμα.
Η τρυφερότητα του κρέατος είναι μεγαλύτερη όταν το ζώο είναι μικρό, όπως επίσης όταν προέρχεται από το πίσω μέρος του ζώου. Το κρέας για τον κιμά πρέπει να κόβεται μπροστά σας. Στα κρέατα εντός συσκευασίας πρέπει να αναγράφονται η επωνυμία του εργαστηρίου τεμαχισμού (οβάλ σφραγίδα κτηνιατρικής έγκρισης), καθώς και οι ημερομηνίες παρασκευής και ανάλωσης.

Μετά την αγορά του κρέατος

Μην τοποθετείτε το κρέας τυλιγμένο με το χαρτί του κρεοπωλείου στα πάνω ράφια του ψυγείου. Ενδέχεται να στάξει και να μολύνει άλλα τρόφιμα.
Ο χρόνος που μπορεί να συντηρηθεί το νωπό κρέας στο ψυγείο εξαρτάται από το χρόνο που μεσολάβησε από την ημερομηνία σφαγής μέχρι την ημέρα που το αγοράσατε. Αν το μοσχαρίσιο κρέας σφάχτηκε πρόσφατα μπορείτε να το κρατήσετε μέχρι 10 ημέρες, ενώ αν είναι σιτεμένο πρέπει να το καταναλώσετε εντός 2 ημερών. Για το χοιρινό κρέας ο χρόνος συντήρησής του είναι ο μισός του μοσχαρίσιου.
Για την καλή συντήρηση του κατεψυγμένου κρέατος φροντίστε η θερμοκρασία να είναι τουλάχιστον -15° C. Μην τοποθετείτε ξανά στον καταψύκτη εντελώς αποψυγμένο κρέας.
Οποιοδήποτε σκεύος και αν χρησιμοποιείτε για τον τεμαχισμό, πρέπει οπωσδήποτε να πλένεται με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Τα μεγάλα κομμάτια κρέατος πρέπει να ψήνονται ως το βάθος. Τσιμπήστε τα με πιρούνα και τσεκάρετε ότι δε βγαίνει καθόλου αίμα.
  • Ειδικά για το μοσχαρίσιο κρέας προτιμήστε το βράσιμο και όχι το ψήσιμο.
  • Το κοτόπουλο είναι ένα από τα φαγητά, που δεν πρέπει να

1 σχόλιο: