Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

«Απάτη» η διαβόητη έρευνα για παιδικά εμβόλια και αυτισμό

Λονδίνο — Η πρώτη και η πιο γνωστή από τις μελέτες που συνέδεαν το τριπλό παιδικό εμβόλιο MMR με εμφάνιση αυτισμού ήταν στην πραγματικότητα μια «καλοστημένη απάτη», βασισμένη σε παραπλανητικά στοιχεία, δείχνει νέα έρευνα στο British Medical Journal.









Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 1998 στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet, έπεισε χιλιάδες γονείς να παραλείψουν τον εμβολιασμό ως επικίνδυνο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επιδημίες στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσοστά εμβολιασμού δεν έχουν ακόμα ανακάμψει.
Ο Βρετανός γιατρός 'Αντριου Γουέικφιλντ, έκπτωτος σήμερα από τον ιατρικό κόσμο, είχε δημοσιεύσει τις παρατηρήσεις του σε 12 παιδιά, σύμφωνα με τις οποίες το τριπλό εμβόλιο (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) μπορεί να προκαλέσει αυτισμό.
Σε ένα από τα παραπλανητικά στοιχεία, ο Γουέικφιλντ παρέλειψε να αναφέρει ότι ορισμένα από τα παιδιά είχαν εμφανίσει αναπτυξιακές ανωμαλίες πριν καν εμβολιαστούν.
Το θέμα εξετάστηκε έκτοτε σε πολλές ακόμα έρευνες, μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας. Εσκεμμένη παραπλάνηση
Στο εντιτόριαλ του British Medical Journal, η αρχισυντάκτρια της επιθεώρησης Δρ Φιόνα Γκόντλι κατακεραυνώνει την έρευνα του Γουέικφιλντ ως «καλοστημένη απάτη».
Αυτό προκύπτει από έρευνα του δημοσιογράφου Μπράιαν Ντιρ, η οποία πραγματοποιήθηκε με έξοδα της εφημερίδας Sunday Times και το κανάλι Channer 4.
O Ντιρ πήρε συνεντεύξεις από εμπλεκόμενους και συνέκρινε τις διαγνώσεις που αναφέρονταν στην επίμαχη μελέτη με αρχεία από νοσοκομεία.
Διαπίστωσε ότι ο Δρ Γουέικφιλντ είχε εξετάσει τουλάχιστον 13 παιδιά, επέλεξε όμως να παραλείψει μια περίπτωση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πολλά από τα παιδιά είχαν εκδηλώσει συμπτώματα αυτισμού πριν εμβολιαστούν με το MMR.
Οι υποψίες, εξάλλου, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη μελέτη υπήρχαν εδώ και καιρό. Οι συνεργάτες του Γουέικφιλντ που συνυπόγραφαν τη δημοσίευση απέσυραν αργότερα τα ονόματά τους, ενώ το Lancet προχώρησε τελικά σε ανάκληση της μελέτης τον Φεβρουάριο.
Αιτία ήταν το πόρισμα της πειθαρχικής επιτροπής του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου της Βρετανίας, η οποία έκανε λόγο για «ανεύθυνη και ανέντιμη» μελέτη που ντρόπιασε το ιατρικό επάγγελμα.
Τον περασμένο Μάιο, ο Γουέικφιλντ έχασε τελικά το δικαίωμα να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα στη Βρετανία. Αν και η νέα έρευνα στο BMJ αποκλείει το ενδεχόμενο ο Γουέικφιλντ να έκανε απλώς λάθος, χωρίς πρόθεση εξαπάτησης, ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες:
«Η μελέτη δεν είναι ψέμα. Τα ευρήματά μας έχουν επαληθευθεί σε πέντε χώρες σε όλο τον κόσμο» δήλωσε στο CNN. Ο έκπτωτος γιατρός ζει σήμερα στις ΗΠΑ και απολαμβάνει την υποστήριξη πολλών οπαδών, όπως το μοντέλο και ηθοποιός Τζένι ΜακΚάρθι, που πραγματοποιεί εκστρατείες κατά των εμβολιασμών.
Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου