Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι «προνόμιο» του γυναικείου ψυχισμού, νέα έρευνα στο «Journal of the American Medical Association» αποκαλύπτει ότι ένας στους δέκα νέους πατέρες
εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης κατά την εγκυμοσύνη ή/ και μετά τη γέννηση του μωρού.
Τέτοια συμπτώματα είναι εκνευρισμό, άγχος, ευσυγκινησία, ενοχές, δυσκολία να πάρει χαρά από το μωρό, κατάχρηση οινοπνευματωδών/ ουσιών, σκέψεις ότι δεν είναι καλός πατέρας, φόβοι για την υγεία του μωρού, αϋπνία, πρωινή κόπωση, απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ, δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη μνήμη, τάσεις απομόνωσης από τη σύντροφο και τον ευρύτερο περίγυρο.Τα παραπάνω συμπτώματα φαίνεται να επιδεινώνονται 3-6 μήνες μετά τη γέννηση του μωρού.
Αν η σύντροφός έχει κατάθλιψη, είναι πιθανό αυτό να επηρεάζει και τον άνδρα. Ερευνα στο «British Journal of Psychiatry» βρίσκει ότι το 50% των ζευγαριών στα οποία η μητέρα διανύει επιλόχειο κατάθλιψη, το ίδιο παθαίνει και ο πατέρας! Οι νέες μαμάδες τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να αφοσιώνονται αποκλειστικά στη φροντίδα του μωρού, πράγμα το οποίο (εν αγνοία τους) μπορεί δημιουργήσει μια αίσθηση μοναξιάς και παραμέλησης στον πατέρα, ιδιαίτερα εάν προϋπάρχει ιστορικό κατάθλιψης.
Αν το μωρό επιπλέον είναι πολύ απαιτητικό και ανήσυχο, μπορεί ο πατέρας να κουράζεται και να μην ξέρει πώς να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Δεν είναι εύκολο να είναι κανείς πατέρας και δεν πρέπει να νιώθει ότι φταίει γι αυτό. Αλλωστε, η προσδοκία της κοινωνίας ότι ένας άνδρας μπορεί να ανταποκριθεί «από ένστικτο» στον ρόλο του πατέρα είναι παραπλανητική.
Μη διστάζετε να ζητήσετε τη συμβουλή ψυχολόγου, εάν νιώθετε επιβαρημένοι με τα παραπάνω συμπτώματα, παρότι ένας άνδρας έχει περισσότερες αντιστάσεις στο να παραδεχθεί ότι δεν νοιώθει καλά και να ζητήσει βοήθεια. Ομως, σκεφθείτε ότι η κατάθλιψη δεν θεραπεύεται από μόνη της, αλλά αντίθετα τείνει να επιδεινώνεται με τον χρόνο. Ανταποκρίνεται όμως θετικά στην ψυχοθεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις στη συνδυαστική χρήση αντικαταθλιπτικών.
Η Mυρσίνη Κωστοπούλου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια (Ph.D.). E-mail: myrsi@hol.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου