Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ελπίδες για ενδομήτρια «διόρθωση» του συνδρόμου Down

Πείραμα που έγινε σε ποντίκια δίνει ελπίδες αναστολής ορισμένων εκ των επιδράσεων του συνδρόμου Down, πριν από τον τοκετό.

Το σύνδρομο Down οδηγεί σε μειωμένη πνευματική ανάπτυξη στερώντας από τα νευρικά κύτταρα δύο από τις βασικές τους πρωτεΐνες.


Στο πλαίσιο του πειράματος οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ ένεσαν τις πρωτεΐνες αυτές στα κυοφορούντα ποντίκια, των οποίων τα έμβρυα ήταν καθορισμένα να εκδηλώσουν σύνδρομο Down. Τελικά οι απόγονοι φάνηκαν να είναι να μην αναπτύσσουν τα αναμενόμενα προβλήματα πνευματικής ανάπτυξης.






Πάντως οι επιστήμονες σπεύδουν να τονίζουν ότι η επιτυχία της μεθόδου στα ποντίκια δεν αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία της και στους ανθρώπους.






Οι Αμερικανοί ειδικοί χρησιμοποίησαν ποντίκια που κυοφορούσαν έμβρυα που είχαν επιπλέον αντίγραφο του κλάσματος ενός εκ των χρωμοσωμάτων τους.






Τα έμβρυα αυτά είχαν επίσης σημάδια αναπτυξιακής καθυστέρησης από τους πρώτους μήνες.






Οι μητέρες ενέθηκαν με NAP και SAL, και όταν τα νεογνά γεννήθηκαν, η ταχύτητα με την οποία έφτασαν στα αναπτυξιακά τους ορόσημα (ανταπόκριση στο άγγιγμα, σφίξιμο ραβδιού) ήταν όμοια με αυτή των φυσιολογικών τρωκτικών.






Οι εγκέφαλοι των νεογνών παρουσίασαν φυσιολογικά επίπεδα και μιας άλλης πρωτεΐνης που συνήθως υποπαράγεται στα εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν επηρεαστεί από το σύνδρομο Down.






Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology και έχουν θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση τα τρωκτικά καθώς αναπτύσσονται για να δουν αν αυτές οι επιδράσεις είναι διαρκείας ή και μόνιμες.






Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνδρομο Down στους ανθρώπους προκαλείται όταν το παιδί κληρονομήσει ένα επιπλέον αντίγραφο ενός εκ των χρωμοσωμάτων –σειρά 21-, χωρίς το γενετικό υλικό που συντελεί στον έλεγχο της ανάπτυξης και βιωσιμότητας.






Τα παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο Down υποφέρουν από υψηλότερα ποσοστά καρδιακών και αναπτυξιακών προβλημάτων, όπως και από μαθησιακές δυσκολίες σε ποίκιλες διαβαθμίσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου