Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Όταν το μωρό γελάει μπορεί και να... πονάει!

Συνήθως οι μητέρες εμπιστεύονται τις εκφράσεις στο πρόσωπο των μωρών τους για να καταλάβουν τι αισθάνονται.
Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα, όταν γελάει ένα βρέφος δεν σημαίνει καθόλου ότι είναι ευτυχισμένο.


Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια κουταλιά ζάχαρη πριν από μια ένεση μπορεί να αλλάξει την έκφραση του προσώπου ενός βρέφους χωρίς να μειώσει τον πόνο που θα αισθανθεί. Το εύρημα αυτό προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με το εάν μπορούμε να καταλάβουμε τι πραγματικά αισθάνεται ένα μωρό παρατηρώντας τις εκφράσεις του προσώπου του. Εως τη δεκαετία του 1950, οι ειδικοί πίστευαν ότι τα μωρά δεν αισθάνονταν πόνο επειδή η συνείδησή τους δεν ήταν πλήρως ανεπτυγμένη. Οι αντιδράσεις τους στον φυσικό πόνο, όπως το κλάμα και οι γκριμάτσες, θεωρούνταν απλώς ανακλαστικά.

Στα βρέφη που υποβάλλονταν σε χειρουργικές επεμβάσεις χορηγούνταν αναισθητικά για να ναρκωθούν, αλλά μετά την επέμβαση δεν δίνονταν αναλγητικά όπως στα παιδιά ή στους ενήλικους. Τη δεκαετία του 1970 μια μελέτη έδειξε ότι τα μωρά ανακουφίζονταν με τα παυσίπονα. Ωστόσο, ελάχιστα φάρμακα είναι διαθέσιμα, καθώς είναι δύσκολο να γίνουν δοκιμές σε τόσο μικρά παιδιά. Η λύση που είχε βρεθεί ήταν μια κουταλιά ζάχαρη, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι με τον τρόπο αυτό τα βρέφη σταματούσαν το κλάμα ή τις γκριμάτσες. Οι ειδικοί πίστευαν ότι η ζάχαρη διέγειρε την παραγωγή «ενδογενών οπιούχων», δηλαδή φυσικών αναλγητικών που υπάρχουν στον οργανισμό κι έτσι, μια κουταλιά ζάχαρη έγινε απαραίτητη πριν από την ένεση ή την αιμοληψία.

Ωστόσο, επιστημονική ομάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του University College στο Λονδίνο μέτρησε την εγκεφαλική δραστηριότητα βρεφών που υποβάλλονταν σε μια διαδικασία που προκαλούσε πόνο όπως είναι η αιμοληψία και διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν δεν έκλαιγαν ενεργοποιούνταν στον εγκέφαλό τους η περιοχή του πόνου.

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Lancet» και δείχνει ότι η ζάχαρη μπορεί να αναστείλει τις φυσικές αντιδράσεις της γκριμάτσας και του κλάματος, καθώς κάνει το μωρό να επικεντρώνεται σε άλλα πράγματα παρά το γεγονός ότι η εγκεφαλική του δραστηριότητα δείχνει να αισθάνεται πόνο.

«Η ζάχαρη φαίνεται να αμβλύνει τις εκφράσεις του προσώπου. Με βάση τα ευρήματά μας, όμως, η εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον πόνο συνεχίζεται. Αυτό σημαίνει ότι η ζάχαρη δεν είναι ένα αξιόπιστο αναλγητικό», τονίζεται στην έκθεση της επιστημονικής ομάδας του University College. «Αυτό που δείχνει η μελέτη είναι ότι η έκφραση του προσώπου ενός βρέφους δεν είναι ασφαλής οδηγός για να καταλάβουμε τι αισθάνεται. Ακόμη και όταν γελά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χαρούμενο κι ευτυχισμένο», τόνισε η καθηγήτρια Τζούντιθ Μικ, μέλος της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου