Ερχονται στην Ελλάδα από την άλλη άκρη του κόσμου για να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα!
Λαχταρώντας να ζήσουν το θαύμα της μητρότητας ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια μακριά από τη χώρα τους προκειμένου να το καταφέρουν. Απογοητευμένες από δεκάδες ανεπιτυχείς προσπάθειες τεκνοποίησης στο παρελθόν, το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που επιχειρεί εξωσωματική γονιμοποίηση στη χώρα μας τα καταφέρνει και ζει το θαύμα της γέννησης ενός παιδιού!
Τόσο τα μεγάλα ποσοστά επιτυχημένων εξωσωματικών γονιμοποιήσεων που έχουν καταφέρει οι Ελληνες γιατροί όσο και το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, το οποίο επιτρέπει στους δότες σπέρματος να κρατήσουν την ανωνυμία τους, έχει κατατάξει τη χώρα μας στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στις προτιμήσεις των γυναικών που καταβάλλουν προσπάθειες για να αποκτήσουν παιδί.
Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες εν δυνάμει μητέρες, κυρίως από την Αυστραλία και την Αμερική, έχουν επισκεφτεί ελληνικά κέντρα τεχνητής γονιμοποίησης και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις γύρισαν στη χώρα τους ευτυχισμένες γιατί τα αποτελέσματα ήταν θετικά, ενώ άλλες τόσες βρίσκονται ακόμη σε λίστες αναμονής. «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έρχονται στην Ελλάδα εκατοντάδες γυναίκες από χώρες του εξωτερικού προκειμένου να προσπαθήσουν να τεκνοποιήσουν είτε με δικό τους γενετικό υλικό είτε χρησιμοποιώντας το σπέρμα δότη. Το εκπληκτικό είναι ότι στις περισσότερες από τις περιπτώσεις η προσπάθεια τελικά πετυχαίνει και έτσι μέσα σε εννέα μήνες κρατούν στην αγκαλιά τους το πολυπόθητο μωράκι« λέει ο γυναικολόγος και διευθυντής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του κέντρου «Γένεσις Αθηνών» Κωνσταντίνος Πάντος, του οποίου η φήμη έχει φτάσει μέχρι την άλλη άκρη του πλανήτη.
«Οι περισσότερες περιπτώσεις γυναικών είναι από την Αυστραλία και τηην Αμερική. Για παράδειγμα, αυτές τις ημέρες βλέπω δύο κυρίες από το Λος Αντζελες που ήρθαν συστημένες από κάποια άλλη κυρία, η οποία στο παρελθόν απέκτησε παιδί προσπαθώντας στην Ελλάδα» αναφέρει ο κύριος Πάντος.
Οι λόγοι για τους οποίους η χώρα μας έχει γίνει τόσο δημοφιλής στον τομέα της γονιμοποίησης με τη μέθοδο της εξωσωματικής δεν είναι ούτε το ήπιο κλίμα ούτε ο ήλιος, ούτε... το καλό φαγητό που ίσως υπέθετε κάποιος, αλλά το ότι στις χώρες του εξωτερικού ο αριθμός των δοτών είναι μικρός οπότε υπάρχει έλλειψη γενετικού υλικού καθώς και ο μεγάλος αριθμός των επιτυχιών που σημειώνουν οι Ελληνες γιατροί στις περιπτώσεις των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων.
«Στην Αυστραλία οι δότες είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν τα στοιχεία τους, διότι ο νόμος προβλέπει πως το παιδί που θα γεννηθεί έχει το δικαίωμα να γνωρίσει τον άνθρωπο που έδωσε το γενετικό υλικό. Οπως καταλαβαίνετε, οι περισσότεροι από αυτούς δεν θέλουν να βρεθούν κάποια στιγμή στο μέλλον συναισθηματικά μπλεγμένοι με ένα παιδί, οπότε δεν αποφασίζουν εύκολα να γίνουν δότες.
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει στους δότες να διατηρούν την ανωνυμία τους και έτσι τους είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρήσουν στη διαδικασία» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Monash στη Βικτόρια του Σίδνεϊ -θεωρείται από τα κορυφαία στον κόσμο- Νικ Λογκέτσης και προσθέτει: «Βέβαια οι εν δυνάμει μητέρες δεν επισκέπτονται την Ελλάδα μόνο για να βρουν γενετικό υλικό. Αυτό θα ήταν άδικο για τους συναδέλφους εκεί. Αξίζει να σημειώσω πως οι Ελληνες θεωρούνται από τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο, τουλάχιστον στον συγκεκριμένο τομέα. Γνωρίζω περιπτώσεις γυναικών που έχοντας δικό τους γενετικό υλικό προσπαθούσαν μάταια να τεκνοποιήσουν στη χώρα τους. Στην Ελλάδα τα κατάφεραν και μάλιστα με την πρώτη προσπάθεια» σημειώνει και συμπληρώνει: «Αναμφισβήτητα τα τόσα πολλά θετικά αποτελέσματα οφείλονται στην εξειδίκευση των Ελλήνων γιατρών. Αυτήν τη στιγμή στη λίστα μου έχω 150 γυναίκες που το επόμενο διάστημα θα επισκεφτούν την Αθήνα για εξωσωματική».
Εκτός από τη νομοθεσία και τα πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας που παρουσιάζουν οι Ελληνες γιατροί, ο οικονομικός παράγοντας φαίνεται πως συντελεί κατά πολύ στο να φιγουράρει η χώρα μας μεταξύ των πρώτων προτιμήσεων των ζευγαριών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν με τη βοήθεια της επιστήμης.
«Οι τιμές στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερες από αυτές του εξωτερικού και, αν σκεφτεί κανείς πως τις περισσότερες φορές στη χώρα μας αποκτούν παιδί μετά την πρώτη κιόλας προσπάθεια, τότε τους συμφέρει από το να προσπαθούν διαρκώς και χωρίς αποτέλεσμα» σημειώνει ο κ. Πάντος, ο οποίος έχει ρεκόρ επιτυχιών στις εξωσωματικές.
Νίκησε τον καρκίνο και απέκτησε το παιδί της
Εκατοντάδες είναι τα περιστατικά γυναικών που κατάφεραν να τεκνοποιήσουν στην Ελλάδα ύστερα από δεκάδες αποτυχημένες προσπάθειες που είχαν κάνει στο εξωτερικό. Κάποιες περιπτώσεις είναι δυσκολότερες από άλλες, ωστόσο αρκετές φορές η επιστήμη κάνει το θαύμα της. Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση μιας νεαρής γυναίκας από τη Μελβούρνη, η οποία πολέμησε τη λευχαιμία και κατάφερε να γίνει μητέρα. «Πρόκειται για μια εξαιρετική περίπτωση. Η συγκεκριμένη κυρία είχε λευχαιμία. Οι γιατροί που την παρακολουθούσαν της είπαν ότι θα έπρεπε να αφαιρέσει τη μήτρα της για να σωθεί, με το τίμημα ότι δεν θα μπορούσε να αποκτήσει ποτέ παιδί» λέει ο κ. Πάντος και περιγράφει: «Η ίδια πήρε το ρίσκο. Ακολούθησε μια ειδική θεραπευτική αγωγή και τελικά κατάφερε να γίνει καλά. Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε δύο συναδέλφους γυναικολόγους, οι οποίοι την έφεραν σε επαφή με εμένα. Οντως, η γυναίκα γέννησε και απέκτησε ένα πανέμορφο μωρό. Τώρα ζει με την οικογένειά της στην Αυστραλία και είναι τρισευτυχισμένη».
Ο κ. Πάντος καθημερινά λαμβάνει στο γραφείο του γράμματα ευγνωμοσύνης από γυναίκες, οι οποίες χάρη στη βοήθειά του κρατάνε σήμερα στην αγκαλιά τους τα αγγελούδια τους. «Εχω ένα συρτάρι γεμάτο από φωτογραφίες μωρών. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό διότι αρκετές από αυτές τις γυναίκες προσπαθούσαν επί χρόνια ολόκληρα για να γίνουν μητέρες» αναφέρει ο κ. Πάντος και θυμάται:
«Πριν από λίγους μήνες με είχε επισκεφτεί ένα ζευγάρι που ζει στη Νέα Υόρκη. Είχαν κάνει έντεκα απόπειρες αλλά δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν μωρό. Η Ελλάδα ήταν η τελευταία προσπάθειά τους. Τελικά όχι μόνο τα κατάφεραν, αλλά αποφάσισαν και να το γεννήσουν εδώ. Η χαρά τους ήταν απερίγραπτη».
Οι γυναίκες που έρχονται στη χώρα μας προκειμένου να καταφέρουν να τεκνοποιήσουν δεν είναι αναγκασμένες να μείνουν εδώ παρά μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα. «Συνήθως μένουν δέκα ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και η μετέπειτα εξέλιξή τους παρακολουθείται από τους γιατρούς τους στις χώρες τους. Βέβαια υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους συναδέλφους στο εξωτερικό» εξηγεί ο κ. Πάντος και συμπληρώνει με ενθουσιασμό: «Πάντως, αρκετές είναι οι γυναίκες που επιθυμούν να γεννήσουν τα μωρά τους στη χώρα μας, όπου και κατάφεραν να γίνουν μείνουν έγκυοι».
Espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου