Οι μήνες της αναμονής πέρασαν κι ήρθε η κρίσιμη στιγμή για να επιλέξετε το είδος του τοκετού που θέλετε να έχετε.
Γιατί, αν νομίζετε ότι το μαιευτήριο αποτελεί μονόδρομο, κάνετε λάθος. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε –με μόνη προϋπόθεση ότι η υγεία σας το επιτρέπει. Ο φυσικός τοκετός στο σπίτι ή στο κέντρο φυσικού τοκετού και ο τοκετός στο νερό είναι αρκετά ασφαλείς, εφόσον έχετε εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση του θεράποντα ιατρού σας κι έχετε επιλέξει μια έμπειρη και εξειδικευμένη μαία. Για την τελική απόφασή σας, δώστε βαρύτητα στη διαδικασία που θα σας κάνει να νιώσετε πιο ήρεμη και σίγουρη κατά τη διάρκεια του σημαντικότερου και συνάμα πιο απρόβλεπτου ταξιδιού της ζωής σας!
Φυσικός τοκετός
Τολμηρή, αλλά και οικονομική εναλλακτική λύση, έχει βρει αρκετούς οπαδούς στο εξωτερικό. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι αυτό που διατύπωσε ο διάσημος γάλλος γυναικολόγος Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «όσο πιο ήσυχο τοκετό έχει ένα μωρό, τόσο πιο ήρεμος θα γίνει ως ενήλικος». Ο φυσικός τοκετός είναι μια μέθοδος που επιλέγεται από το 35% των γυναικών στην Ολλανδία και από ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό στη Βρετανία. Τι ακριβώς όμως είναι; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για τον τοκετό που ξεκινά αυθόρμητα μεταξύ 37ης έως και 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης. Βέβαια, η άποψη των γιατρών είναι ότι ο τοκετός μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογικός μόνο αφού η γυναίκα γεννήσει. Οι μαίες που ασχολούνται με τον φυσικό τοκετό ενθαρρύνουν τις εγκύους να τον επιλέξουν, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα ελευθερωθούν από τους φόβους τους και κυρίως από το φόβο του πόνου. Κι επειδή η χρήση φαρμάκων αποφεύγεται, συστήνουν ανακούφιση των ωδίνων με ομοιοπαθητικά φάρμακα, βελονισμό, χαλαρωτικό μασάζ και ψυχολογική υποστήριξη.
Στο μαιευτήριο
Σε ένα οργανωμένο μαιευτήριο ή νοσοκομείο που διαθέτει μαιευτική κλινική υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα και το εξειδικευμένο προσωπικό για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε επιπλοκή παρουσιαστεί. Κάτι που θα πρέπει να αποφασίσετε εγκαίρως είναι αν θα επιλέξετε ιδιωτικό μαιευτήριο ή δημόσιο νοσοκομείο. Ένα σημαντικό κριτήριο είναι το κόστος του τοκετού. Στα δημόσια νοσοκομεία είναι ελάχιστο, ενώ στα ιδιωτικά οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με το δωμάτιο που θα επιλέξετε και το είδος του τοκετού που θα ακολουθήσετε. Φροντίστε να ενημερωθείτε για το ποσοστό και τις παροχές που σας καλύπτει ο ασφαλιστικός σας φορέας. Μια επίσκεψη σε μαιευτήρια και νοσοκομεία, αλλά και συζητήσεις με φίλες και συγγενείς θα σας βοηθήσει. Βέβαια, πριν πάρετε την τελική σας απόφαση, ενημερωθείτε από το γυναικολόγο σας για το κέντρο με το οποίο ο ίδιος συνεργάζεται.
Με καισαρική τομή
Το 90% των γυναικών στην Ελλάδα, σήμερα, επιλέγει να γεννήσει με «ραντεβού», με αποτέλεσμα να αυξάνεται η χρήση της επισκληριδίου και της καισαρικής τομής. Η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρώπη στο ποσοστό καισαρικών (50%), αν και θεωρείται σοβαρή εγχείριση. Συνήθως οι γιατροί καταφεύγουν στο χειρουργείο για δύο λόγους: είτε διότι η μητέρα το έχει επιλέξει συνειδητά, γιατί έτσι αισθάνεται πιο ασφαλής, είτε γιατί συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που υποδεικνύουν πως ένας κολπικός τοκετός είναι επικίνδυνος για τη μητέρα ή το μωρό. Βέβαια, ως χειρουργική διαδικασία, δεν παύει να έχει ένα ποσοστό επικινδυνότητας, ενώ υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους, όπως όταν η έγκυος είναι υπέρβαρη ή καπνίστρια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η καισαρική τομή αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή για γυναίκες που γεννούν σε μεγάλη ηλικία, καθώς και για τα πρόωρα μωρά.
Με επισκληρίδιο αναισθησία
Η φαρμακευτική οδός για την ανακούφιση του πόνου οδηγεί στην επισκληρίδιο αναισθησία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για την άσκοπη χρήση επισκληριδίου και προτρέπει να γίνεται χρήση μόνο σε περίπτωση που είναι αναγκαία, όπως στην καισαρική. Με την επισκληρίδιο μουδιάζει κάθε αίσθηση στην περιοχή της κοιλιάς και «επισκιάζονται» οι επώδυνες συσπάσεις της μήτρας. Αποτελεί μια μέθοδο που εφαρμόζεται μόνο σε μαιευτήρια τα οποία διαθέτουν συνεχή παρουσία αναισθησιολόγου στην αίθουσα τοκετού. Ως ιατρικές επιπλοκές της επισκληριδίου καταγράφονται η υπόταση, ο πονοκέφαλος και ο πόνος στην πλάτη.
Σε συνεργασία με τη μαία Ελευθερία Δημοπούλου
Της Δώρας Νομικού
http://kids.in.gr/pregnancy/health/article/?aid=5460753
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου