Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Yπερκινητικά τα παιδιά που καταναλώνουν πολλά Ε

Οι χρωστικές και οι πρόσθετες ουσίες στα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα υπερκινητικότητας στα παιδιά.
 Οι πρόσθετες ουσίες χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά ή για να βελτιώσουν τη γεύση, την εμφάνιση ή για να μεταβάλουν το χρώμα των τροφίμων.




Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον πραγματοποίησαν δοκιμές μελετώντας τις διαφορές στη συμπεριφορά παιδιών τα οποία κατανάλωναν χυμό φρούτων εμπλουτισμένων με πρόσθετες ουσίες με παιδιά που κατανάλωναν έναν απλό χυμό φρούτων.


Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό της βρετανικής υπηρεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα προηγουμένων μελετών σε παιδιά που υπέφεραν από υπερκινητικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης.
Δείξαμε την ύπαρξη αρνητικών αποτελεσμάτων των πρόσθετων στα τρόφιμα στη συμπεριφορά παιδιών 3 ετών και 8 και 9 ετών, δήλωσε ότι ο επικεφαλής της έρευνας Τζιμ Στίβενσον και οι συνάδελφοί του που πραγματοποίησαν την έρευνα. Οι διαπιστώσεις μας δείχνουν ότι τα αρνητικά αποτελέσματα δεν αφορούν μόνο παιδιά που πάσχουν από υπερκινητικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης, αλλά και τον γενικό πληθυσμό. Οι αρνητικές συνέπειες διαπιστώθηκαν σε πλήρες φάσμα βαθμών υπερκινητικότητας.


Γενικά, τα παιδιά που κατανάλωσαν πρόσθετα προσέγγισαν κατά 10% περίπου τον ορισμό του υπερκινητικού παιδιού, δήλωσε ο Τζιμ Στίβενσον.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 153 παιδιά 3 ετών και 144 παιδιά 8 και 9 ετών. Τα κοκτέιλ των πρόσθετων ουσιών περιείχαν το συντηρητικό Ε211 και τις χρωστικές Ε110, Ε122, Ε102, Ε124 , Ε104, Ε129.


Ενα από τα δύο κοκτέιλ που χρησιμοποιήθηκαν στις έρευνες περιείχαν πρόσθετες ουσίες που καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα σε δημοφιλή αναψυκτικά από τα παιδιά.


Ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από υπερκινητικότητα έχει τριπλασιασθεί τα τελευταία 25 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, φθάνοντας τα 2,84 εκατομμύρια το 2001-2002. Στη Γαλλία, ένα στα 400 παιδιά έπαιρναν το αμφεταμινούχο σκεύασμα Ritaline για την αντιμετώπιση της υπερκινητικότητας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.


Πηγές: The Lancet, ΑΠΕ Health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου