Το τέταρτο κατά σειρά θύμα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου επιβεβαίωσαν την Τρίτη οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άνω των 70 ετών με επιβαρυμένο οργανισμό, λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας.
Την ίδια ώρα, τα κρούσματα του ιού αυξάνονται καθημερινά. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 13 νέα περιστατικά (περιλαμβανομένου και του ασθενή που απεβίωσε). Έτσι, οι ασθενείς φτάνουν πλέον τους 60.
Όλες οι περιπτώσεις εντοπίζονται σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, αφού εκεί παρατηρούνται οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί κουνουπιών αυτή την εποχή. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, το 80% όσων μολύνονται από τα κουνουπια δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα, λιγότεροι από 20% εμφανίζουν συνήθως ήπια νόσο, ενώ μόλις 1% των ασθενών εμφανίζουν σοβαρή νόσο με εμπλοκές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), όπως η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία των ασθενών, η θνητότητα μπορεί να φτάσει το 10%.
Για τον ιό του Δυτικού Νείλου, δεν υπάρχουν ούτε εμβόλιο ούτε ειδικά φάρμακα. Η θεραπεία των ασθενών συνίσταται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ή στην υποστήριξη της αναμονής, στις περιπτώσεις που χρειάζεται.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του ασθενή:
•παιδιά: ήπιος πυρετός και κακουχία
•νεαροί ενήλικες: μέτριας σοβαρότητας ασθένεια με υψηλό πυρετό, επιπεφυκίτιδα, κεφαλαλγία και μυαλγίες
•ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών / ανοσοκατεσταλμένοι: μηνιγγίτιδα/εγκεφαλίτιδα με υψηλό πυρετό, διαταραχή του επιπέδου συνείδησης, σπασμούς, πολυοργανική ανεπάρκεια κλπ
Στοπ στις αιμοληψίες
Λόγω της συρροής περιστατικών έχουν σταματήσει οι αιμοληψίες έχουν σταματήσει στα κέντρα αιμοδοσίας της Λάρισας, της Κατερίνης, της Βέροιας, του Κιλκίς και των Γιαννιτσών, ενώ στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και με αποκλεισμό όσων έχουν επισκεφθεί έστω και για μια ημέρα τις περιοχές υψηλού κινδύνου.
Εκτίμηση Κινδύνου
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με βάση τα σημερινά δεδομένα, η φετινή εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας πιθανώς οφείλεται στη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από παλαιότερες μελέτες υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός κυκλοφορεί στην
περιοχή από πολλά χρόνια.
Γιατί φέτος και γιατί στην Κεντρική Μακεδονία; Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία είναι παράγοντες που ευνόησαν την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία λόγω των γεωγραφικών της χαρακτηριστικών.
Τι εξελίξεις αναμένονται; Σε άλλες χώρες όπου έχουν εμφανιστεί περιστατικά λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου, η περίοδος αυξημένης συχνότητας της νόσου είναι κυρίως από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Εκτιμάται λοιπόν ότι και στη χώρα μας θα συνεχίσουν πιθανώς να εμφανίζονται περιστατικά λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου έως και τον Σεπτέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου