Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ο προγεννητικός έλεγχος

Η μητρότητα είναι, ίσως, ο πιο συναρπαστικός ρόλος για μια γυναίκα, ακόμη και αν αυτή είναι μια πετυχημένη επαγγελματίας με λαμπρή καριέρα.
 Προσφέρει χαρές εξαίσιες, αλλά συνεπάγεται και τεράστιες ευθύνες, οι οποίες δεν τελειώνουν ποτέ. Πρόκειται για ένα ρόλο που αρχίζει πριν από τη σύλληψη, γιατί σχετίζεται πάνω από όλα με τη δημιουργία μιας ζωής. Δεν αφήνει, λοιπόν, κανένα περιθώριο για επιπολαιότητες, ολιγωρίες, εγωισμούς, παραλείψεις ή αδιαφορία, γιατί η υγεία του παιδιού είναι το πρώτο μέλημα κάθε γονιού. Το πολύτιμο αυτό αγαθό, όσο εύθραυστο και φευγαλέο και αν είναι, με αβέβαιο πάντα αύριο, ελέγχεται με σχετικά μεγάλη ασφάλεια όχι μόνο όταν το μωράκι σας κολυμπά ανέμελο στο ενδομήτριο "μπαλόνι" του, αλλά και πριν ακόμα ξεκινήσει το ταξίδι της ζωής με αφετηρία το γονιμοποιημένο ωάριο. Η δική σας υποχρέωση είναι να του εξασφαλίσετε ευνοϊκές προϋποθέσεις και την ευκαιρία για μια όσο γίνεται καλύτερη αρχή. Πώς; Με ορισμένες εξετάσεις που θα κάνετε πριν μείνετε έγκυος. Ίσως και με τα εμβόλια εκείνα που ο γιατρός θα κρίνει απαραίτητα για την προστασία σας από ασθένειες επικίνδυνες για το έμβρυο.


 
Οι εξετάσεις


Ο νόμος δεν σας υποχρεώνει να κάνετε εξετάσεις πριν από την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, μόλις αποφασίσετε ότι έφτασε η στιγμή να γίνετε μητέρα, η κοινή λογική, το αίσθημα ευθύνης και η απέραντη αγάπη σας για το μωρό θα οδηγήσουν τα βήματά σας στο γιατρό, για να υποβληθείτε τουλάχιστον στις πιο απαραίτητες εξετάσεις. Φυσικά, αν υποφέρετε από κάποια πάθηση, είχατε προβλήματα σε προηγούμενες εγκυμοσύνες ή θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η γενική σωματική σας κατάσταση είναι καλή, θα χρειαστεί να κάνετε και άλλες, τις οποίες θα συστήσει ο γιατρός. Αυτές, όμως, που απαιτείται να γίνουν οπωσδήποτε είναι:


Μεσογειακή αναιμία


Είναι μια κληρονομική διαταραχή του αίματος, συνηθισμένη στις χώρες της Μεσογείου, όπως η δική μας, για αυτό και ο έλεγχος της γίνεται με μια απλή ανάλυση αίματος. Δεν πρέπει να παραλείπεται από το ζευγάρι που έχει αποφασίσει να αποκτήσει παιδί. Αν μόνο εσείς ή μόνο ο σύντροφός σας έχει μεσογειακή αναιμία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το μωρό που θα φέρετε στον κόσμο. Εκείνο, όμως, που πρέπει να ξέρετε, αν πάσχετε εσείς, είναι ότι ο αιματοκρίτης σας θα είναι χαμηλός και ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα έχετε μια ελαφριά ή λιγότερο ελαφριά αναιμία, την οποία θα ρυθμίσει ο γιατρός σας. Στην περίπτωση που και εσείς και το ταίρι σας έχετε μεσογειακή αναιμία, τότε, όταν μείνετε έγκυος, θα πρέπει να κάνετε στο μαιευτήριο αμνιοκέντηση. Αυτό είναι απαραίτητο, διότι υπάρχει μία στις τέσσερις πιθανότητες το μικρό σας να γεννηθεί με ομόζυγο μεσογειακή αναιμία -και όχι μόνο με στίγμα. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ βαριά και γι' αυτό συνιστάται διακοπή της εγκυμοσύνης. Δεν αποκλείεται ωστόσο -τρεις πιθανότητες στις τέσσερις- το μωρό σας να γεννηθεί μόνο με στίγμα ή υγιέστατο.


Ερυθρά


Είναι πολύ πιθανόν να έχετε εμβολιαστεί από μικρή ή να έχετε περάσει την αρρώστια, οπότε έχετε ανοσία, αφού στην ερυθρά είναι χρόνια. Ωστόσο, φροντίστε να βεβαιωθείτε με μια εξέταση αίματος. Αν τελικά διαπιστωθεί ότι δεν έχετε αντισώματα, θα πρέπει να εμβολιαστείτε. Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι, αν μολυνθείτε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να υποχρεωθείτε σε διακοπή της, γιατί η ερυθρά μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες βλάβες στο έμβρυο.


Προσοχή: δεν πρέπει να συλλάβετε πριν περάσουν τρεις μήνες αφότου κάνατε το εμβόλιο. Φροντίστε, λοιπόν, για ένα διάστημα να παίρνετε αντισύλληψη.


AIDS


Ο έλεγχος για το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, που γίνεται με εξετάσεις αίματος, δεν αποτελεί υπερβολή στην εποχή μας. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο αν σκέφτεστε σοβαρά τη μητρότητα. Πράγματι, ο ιός HIV, ο οποίος μολύνει τα θύματά του μέσω της μετάγγισης μολυσμένου αίματος, της χρήσης μολυσμένης σύριγγας, αλλά και μέσω της σεξουαλικής επαφής, μπορεί να βλάψει και τη μητέρα και το έμβρυο ανεπανόρθωτα. Δυστυχώς, επειδή η ασθένεια οφείλεται σε ιό, δεν υπάρχει -προς το παρόν τουλάχιστον- εμβόλιο.

 
Τι άλλο πρέπει να προσέξετε


Αν εσείς ή ο σύντροφός σας (ή κάποιος συγγενής σας) πάσχετε από κληρονομική ασθένεια (όπως αιμοφιλία), συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τους ενδεχόμενους κίνδυνους -αν υπάρχουν- στην περίπτωση που μείνετε έγκυος. Μήπως το παιδί σας θα έχει κάποια γενετική διαταραχή;


Εμβολιαστείτε για παιδικές και μη ασθένειες που δεν έχετε περάσει ποτέ ή για τις οποίες δεν έχετε κάνει εμβόλιο (όπως ηπατίτιδα Β κ.λπ.), γιατί, αν προσβληθείτε από αυτές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο.






Μην αναβάλετε για αργότερα τις ακτινογραφίες που πρέπει να κάνετε τώρα -ακόμα και στο δόντι που σας πονά-, γιατί, όταν μείνετε έγκυος, η ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο, ιδιαίτερα στους πρώτους μήνες.


Αν πρόκειται οπωσδήποτε να ταξιδέψετε κατά την εγκυμοσύνη σας σε χώρα όπου χρειάζεται να εμβολιαστείτε για τροπικές επιδημίες, όπως κίτρινος πυρετός, ελονοσία ή χολέρα, φροντίστε να κάνετε το εμβόλιο τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου