Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Πόσο γάλα πρέπει να πίνουν τα παιδιά;


Ένα λίτρο γάλα την ημέρα, ποσότητα διπλάσια από τη συνιστώμενη μέχρι σήμερα, πρέπει να πίνουν βρέφη, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Και αυτό, διότι το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη D η οποία, εκτός από γερά οστά, φαίνεται ότι προσφέρει προστασία από καρκίνο, διαβήτη και καρδιοπάθειες.

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί συνιστούσαν 200 μονάδες βιταμίνης D (αντιστοιχεί σε περίπου δύο ποτήρια γάλα) για παιδιά και ενηλίκους έως 50 ετών, 400 μονάδες βιταμίνης D για ενηλίκους 51-70 ετών και 600 μονάδες βιταμίνης D για τους ηλικιωμένους άνω των 71 ετών.

Ολοένα περισσότερες μελέτες, ωστόσο, δείχνουν πως αυτή η βιταμίνη δεν είναι απαραίτητη στον οργανισμό μόνο για την ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιών, δυνατών οστών, αλλά μπορεί παράλληλα να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν πως η βιταμίνη D περιορίζει έως και κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και περισσότερο από 66% τον κίνδυνο ανάπτυξης επικίνδυνων όγκων στο έντερο. Άλλη έρευνα του Νοσοκομείου St Μary΄s στο Μάντσεστερ έδειξε πως η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D σε παιδική ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 έως και κατά 30%.

Αναθεωρώντας λοιπόν τις οδηγίες της, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά για τα παιδιά και τους εφήβους 400 μονάδες βιταμίνης D ημερησίως. Και επειδή η ποσότητα αυτή είναι δύσκολο να προσληφθεί μέσω της διατροφής (και της έκθεσης στο ηλιακό φως, είναι και αυτή απαραίτητη για την παραγωγή της βιταμίνης D από τον οργανισμό), συμβουλεύουν τους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους συμπληρώματα, αρχίζοντας μάλιστα τη χορήγησή τους αμέσως μετά τη γέννηση.

Οι μητέρες

Το σκεπτικό των Αμερικανών παιδιάτρων είναι πως πολλές μητέρες παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D, δεν μπορούν λοιπόν να «μεταβιβάσουν» στα παιδιά τους αρκετή ποσότητα μέσω του θηλασμού.

Από την άλλη, το βρεφικό γάλα σε σκόνη είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, οι ειδικοί όμως συνιστούν θηλασμό τουλάχιστον για το πρώτο έτος ζωής του βρέφους.

Επιπλέον, επιχειρηματολογούν οι Αμερικανοί ειδικοί, πόσα παιδιά και έφηβοι θα δεχθούν να πίνουν τέσσερα ποτήρια γάλα ημερησίως;

«Δεν είναι κακό να δίνουμε μια πολυβιταμίνη», δήλωσε ο Φρανκ Γκριρ, επικεφαλής της επιτροπής της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων για τη διατροφή. Στην πραγματικότητα, προσέθεσε, η πολυβιταμίνη είναι η μόνη λύση για πολλά παιδιά.

Για την ιστορία πάντως, πολλά μέλη της επιτροπής διατηρούν ή διατηρούσαν σχέσεις με παρασκευαστές βρεφικού γάλακτος και συμπληρωμάτων διατροφής.

Βιταμίνη D: Για γερά κόκαλα και όχι μόνο

● Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στον οργανισμό για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, με άλλα λόγια για την ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιών, δυνατών οστών.

● Νέες μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και καρδιοπαθειών.

● Πλούσια σε βιταμίνη D είναι το εμπλουτισμένο γάλα και τα δημητριακά, το μουρουνέλαιο και τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες.

● Η πρόσληψή της μέσω της διατροφής δεν είναι αρκετή. Δεν είναι τυχαίο ότι η βιταμίνη D ονομάζεται και βιταμίνη του ήλιου, αφού για την παραγωγή της απαιτείται παράλληλα έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως, τουλάχιστον 10-15 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα.

● Η έλλειψη βιταμίνης βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα στα παιδιά και οστεοπόρωση στους ενηλίκους.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου