Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

«Μαϊμού» οι λίστες με τα μεταλλαγμένα της Greenpeace


Μία λίστα με μεταλλαγμένα τρόφιμα, δήθεν της Greenpeace, η οποία κατά καιρούς έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο έρχεται να διαψεύσει ο Οργανισμός.


Μία λίστα με μεταλλαγμένα τρόφιμα, δήθεν της Greenpeace, η οποία κατά καιρούς έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο έρχεται να διαψεύσει ο Οργανισμός.


Η Greenpeace παραθέτει πιο κάτω τις θέσεις της για το ζήτημα.

1. Δεν βγάζουμε Οδηγό Καταναλωτών για μεταλλαγμένα στα συστατικά εδώ και πολλά χρόνια και αναμφίβολα κάθε εταιρεία το γνωρίζει. Είναι γνωστό πως οι εκάστοτε Οδηγοί αξιολογούσαν την τοποθέτηση των ερωτηθέντων εταιρειών σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια. Από τη στιγμή που έχει να ερωτηθεί κάποια εταιρεία εδώ και περίπου 10 χρόνια, μπορεί με ασφάλεια να υποθέσει πως ο κατάλογος δεν είναι δικός μας.

2. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές και όχι στα συστατικά. Ο λόγος είναι πως υπάρχει σαφέστατη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων στα συστατικά, πράγμα το οποίο επίσης είναι γνωστό, πάνω απ'όλα στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων οι οποίες αναμφίβολα γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι λοιπόν, οι Οδηγοί που έχουν εκδοθεί από τότε, αφορούσαν αποκλειστικά στη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, δηλαδή στο σκέλος τη παράγωγης ζωικών προϊόντων για το οποίο δυστυχώς υπάρχει νομοθετικό κενό. Άρα εκ τον πραγμάτων, μια λίστα σαν αυτή που κυκλοφόρησε δεν θα μπορούσε να είναι δική μας.

3. Από τις αρχές του 2012, όπου και εντοπίσαμε μεταλλαγμένα σε ζωοτροφές μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στρέψαμε την προσοχή μας στο αίτημα για αποκλειστική χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί και το ρεβίθι, τα οποία και είναι σίγουρα μη-μεταλλαγμένα. Εδώ και ένα χρόνο, λοιπόν, δραστηριοποιούμαστε σε μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης καταναλωτών και εταιρειών παραγωγής ζωικών προϊόντων με στόχο τη χρήση ντόπιων, μη-μεταλλαγμένων κτηνοτροφικών φυτών. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει πια κανενός είδους Οδηγός καταναλωτών σε σχέση με μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές από το 2010. Επιπλέον, όσο καιρό εκδίδαμε Οδηγούς καταναλωτών, κάναμε σαφές πως ακυρώνουν οποιαδήποτε άλλη έκδοση τους.

4. Με άλλα λόγια, η Greenpeace δεν εκδίδει αυτή τη στιγμή κανένα οδηγό σε σχέση με μεταλλαγμένα εξού και δεν πρόκειται να βρεθεί κανένας τέτοιος οδηγός στην ιστοσελίδα μας, δηλαδή το μόνο επίσημο σημείο στο οποίο μπορεί να βρεθεί η θέση μας για κάθε θεματική ενότητα με την οποία ασχολούμαστε. Άρα, είναι προφανές πως δεν υπάρχει Οδηγός 2012 και όποια άλλη “λίστα” κυκλοφορεί δεν είναι δική μας.

5. Όπως και στο παρελθόν, όσοι έτυχε να πέσουν στην παγίδα της παραπληροφόρησης της εκάστοτε “λίστας” και επικοινώνησαν μαζί μας, ενημερώθηκαν για τα παραπάνω.

6. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά όπου εταιρείες παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα αισθάνθηκαν πως θέλουν, στη δική τους ιστοσελίδα, να ξεκαθαρίσουν στους καταναλωτές τους ότι η εκάστοτε διαδικτυακή διακίνηση “λίστας” ή “πληροφορίας” είναι αναληθής. Είναι αδύνατον να αναλάβει η Greenpeace αυτού του είδους την επικοινωνία εκ μέρους εταιρειών σε σχέση με οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Το ιστορικό της... παρεξήγησης

Τον Απρίλιο του 2001, η Greenpeace Ελλάδος, έστειλε ερωτηματολόγια σε εταιρείες παραγωγής τροφίμων για το αν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες πρώτες ύλες. Ένα μήνα μετά, το Μάιο του 2001, δημοσίευσε μια λίστα με ονόματα εταιρειών που είτε βρέθηκαν να παράγουν μεταλλαγμένα προϊόντα είτε δεν απάντησαν στη σχετική έρευνα, όπως ευκρινώς αναγράφεται στο τέλος της συγκεκριμένης λίστας. Το όνομα της εταιρείας αναφέρθηκε αυθαιρέτως στη λίστα αυτή με τα μεταλλαγμένα, ακριβώς διότι δεν είχε απαντηθεί το ερωτηματολόγιο.

Σε μεταγενέστερες λίστες για μεταλλαγμένα προϊόντα που εξέδωσε η Greenpeace τα επόμενα χρόνια, βεβαίως και δεν υπάρχει το όνομα της εταιρείας , καθώς η κατηγορία μεταλλαγμένα τρόφιμα αφορά μόνο τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, ενώ μεταλλαγμένα στάρια δεν έχουν αναφερθεί πουθενά μέχρι σήμερα στον πλανήτη.

Αν και η μόνη υπεύθυνη για την ενημέρωση του κοινού ως προς τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι η επίσημη ιστοσελίδα της Greenpeace, ωστόσο κυκλοφορούν ανά τα διάφορα blogs είτε η πρώτη εκείνη λίστα του 2001 αυτούσια, είτε μεταγενέστερες λίστες στις οποίες επικολλάται η αρχική εκείνη λίστα του 2001 μαζί με το λογότυπο της Greenpeace με τη μέθοδο της ψηφιακής παραχάραξης και με προφανέστατο στόχο τη δυσφήμηση των Εταιρειών που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου