Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

"Οταν πονάει το δοντάκι"...μήπως είναι αργά;

Είναι σύνηθες ν'αγνοείται η φροντίδα των δοντιών των παιδιών με νεανικό διαβήτη προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ συχνά την δημιουργία φλεγμονής - οδοντικού αποστήματος ή ουλίτιδας - στο παιδικό στοματάκι, τα οποία ταλαιπωρούν τους μικρούς ασθενείς, ενώ θα μπορούσαν πολύ εύκολα και ανώδυνα να είχαν αποφευχθεί, με μιαν επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο κάθε έξη μήνες και τηρώντας καθημερινά ένα βασικό πρόγραμμμα στοματικής υγιεινής.



Ας συζητήσουμε όμως, μερικά ερωτήματα που πιθανόν ν'απασχολούν τους γονείς, όπως για παράδειγμα:


•Πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια του παιδιού μου ακόμα κι αν πίνει μόνον γάλα; Πότε πρέπει να του αγοράσω οδοντόβουρτσα;


Η χρήση της οδοντόβουρτσας πρέπει ν'αρχίσει από την στιγμή ανατολής των πρώτων δοντιών. Ιδανικά, πρέπει να βουρτσίζονται τρεις φορές την μέρα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται στο βραδυνό βούρτσισμα. Μια μαλακή οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή (παιδική) είναι η πλέον κατάλληλη. Η χρήση όμως της παιδικής οδοντόκρεμας καλό είναι να ξεκινά από την ηλικία των 5,0 χρ., γιατί τα παιδιά τότε μπορούν να ξεπλένουν σωστά και δεν την καταπίνουν. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, σκόπιμο είναι, να μην χρησιμοποιείται από τα παιδιά, γιατί την θεωρούν παιγχνίδι και δεν επιμένουν όσο θα έπρεπε. Καλό είναι να χρησιμοποιείται από τους γονείς, όταν αυτοί πλένουν τα δόντια των μικρών παιδιών. Οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να εξοικειωθούν με την διαδικασία του βουρτσίσματος από νωρίς, αλλά αυτοί θα πρέπει να επιμελούνται της στοματικής υγιεινής των παιδιών τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα μέχρι της ηλικίας των 5,0χρ.. Ακόμα και στην περίπτωση που το παιδί μετά την βραδυνή του μέτρηση, χρειάζεται να φάει κάτι ή να πιεί γάλα κατά την διάρκεια της νύχτας, σκόπιμο είναι να πίνει νερό τελειώνοντας, έτσι ώστε να ξεπλένεται όσο το δυνατόν περισσότερο το στόμα του.


Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι τα δόντια ¨χαλάνε¨ από την συχνή λήψη τροφής, όποια κι αν είναι αυτή!! Αυτό σημαίνει ότι η αντίληψη πως τα παιδιά με νεανικό διαβήτη επειδή δεν τρώνε γλυκά, δεν έχουν πρόβλημα τερηδόνας, δεν ισχύει.


•Γιατί ν'ασχολούμαστε με τα παιδικά δόντια, αφού το παιδί θα τ'αλλάξει όταν θα πάει στο σχολείο;


Λάθος. Τα πρώτα παιδικά δόντια ανατέλλουν περίπου στους 6 πρώτους μήνες της ζωής του και τα τελευταία πέφτουν περίπου στα 13χρόνια του. Το παιδί που ξεκινά το σχολείο ως γνωστόν είναι στην ηλικία που 'αρχίζει ν' αλλάζει τα δόντια' : τα πρόσθια 'παιδικά' (νεογιλά) δόντια πέφτουν, ενώ εμφανίζονται οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι (τραπεζίτες). Αυτό δεν σημαίνει ότι στο χρόνο της 1ης δημοτικού ολοκληρώνεται η αλλαγή όλων των δοντιών του από τα παιδικά στα μόνιμα. Τα τελευταία παιδικά δόντια( τους παιδικούς γομφίους) θα τ'αλλαξει όταν θα πηγαίνει στο γυμνάσιο!! Αρα τα παιδικά δόντια πρέπει να τα φροντίζουμε, α)γιατί με αυτά τρώει το παιδί για 10 χρόνια περίπου, β)το βοηθούν ν'αναπτυχθεί σωστά η ομιλία του, γ)διατηρούν τον χώρο για την ομαλή διαδοχή των μονίμων δοντιών και δ)βεβαίως, τα υγιή παιδικά δόντια - χωρίς αποστήματα και πόνο - συντελούν στην διατήρηση της γενικής υγείας του παιδιού.

Ας μην ξεχνάμε ότι το οδοντικό απόστημα όπως και η ουλίτιδα, είναι φλεγμονές, που επηρεάζουν την ρύθμιση του διαβήτη, μ'αποτέλεσμα να εμφανίζονται υψηλές μετρήσεις, όπως τις περιόδους που το παιδί περνάει κάποια ίωση.


•Σε ποιά ηλικία πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο; Στα παιδιά χρειάζεται να κάνουμε 'καθαρισμό' ; Τί είναι η ' φθορίωση' ;


Η ηλικία των 18-24 μηνών ενδείκνυται για τον πρώτο οδοντιατρικό έλεγχο του παιδιού από τον παιδοδοντίατρο (ο εξειδικευμένος οδοντίατρος που ασχολείται με τα δόντια των νεαρών ασθενών). Η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, στόχο έχει, την εκπαίδευση των γονιών για το ποιες πρέπει να είναι οι σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής του παιδιού τους και πως αυτές θα εφαρμόζονται απλά ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας καθαριότητάς του. Εκτός όμως της εκπαίδευσης για την σωστή στοματική φροντίδα, η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο έχει ως πρωταρχικό σκοπό την εφαρμογή εξατομικευμένου προληπτικού προγράμματος κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 'πέτρα' των δοντιών δημιουργείται και στα παιδικά δόντια και χρειάζεται καθαρισμό. Απαραίτητο επίσης στην αντιμετώπιση της τερηδόνας, εκτός του καθαρισμού, είναι η τοπική εφαρμογή φθορίου γνωστή ως φθορίωση, που πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες.


Σας επισυνάπτω απόσπασμα από το βιβλίο όπου απευθύνομαι στα ίδια τα παιδιά με νεανικό διαβήτη.


Στοματική υγεία και διαβήτης


1. Γιατί πρέπει να προσέχω την υγεία του στόματός μου;


Το στόμα μας είναι η 'είσοδος' του οργανισμού μας. Χαλασμένα δόντια (λόγω τερηδόνας) ή ούλα που ματώνουν (λόγω ουλίτιδας), δημιουργούν πρόβλημα στην ρύθμιση του διαβήτη (αδικαιολόγητα 'υψηλά'), όπως ακριβώς συμβαίνει κι όταν είσαι κρυωμένος.

2. Τί είναι η τερηδόνα;


Η τερηδόνα είναι η κυριότερη αρρώστια των δοντιών. Οφείλεται σε μικρόβια τα οποία 'τρώνε' σιγά-σιγά την επιφάνεια του δοντιού δημιουργώντας τρύπα η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και το νεύρο του δοντιού και τότε ξεκινά ο πονόδοντος! Τα μικρόβια αυτά εμφανίζονται, όταν μένουν στα δόντια τροφές για αρκετό καιρό.






3. Τί είναι η ουλίτιδα;






Η ουλίτιδα είναι η αρρώστια των ούλων. Ξεκινά την εμφάνισή της με ούλα που ματώνουν και μπορεί να φτάσει μέχρι και του σημείου να κουνιούνται






τα δόντια (περιοδοντίτιδα), χωρίς να έχουν τερηδόνα, να χάσουν δηλαδή τα δόντια την στηριξή τους. Οφείλεται και αυτή όπως και η τερηδόνα, στα μικρόβια που αναπτύσσονται λόγω των τροφών που έχουν μείνει στο στόμα.


4. Τί πρέπει να κάνω για να μην έχω πρόβλημα με τα δόντια και τα ούλα μου;


Η λύση είναι πολύ απλή: το βούρτσισμα των δοντιών είναι αρκετό ώστε να εξασφαλίσεις άριστη στοματική υγεία. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται με φθοριούχο οδοντόκρεμα 2-3 φορές την ημέρα μετά το φαγητό. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μην ξεχνάς το πλύσιμο των δοντιών σου το βράδυ, πριν τον ύπνο.


5. Υπάρχει και κάτι άλλο που μπορώ να εφαρμόσω, εκτός του βουρτσίσματος, ώστε να έχω καθαρά δόντια και ούλα;


Βεβαίως υπάρχει, εκτός της οδοντόβουρτσάς σου, και το οδοντικό νήμα, όπως και το φθοριούχο στοματόπλυμα, που μπορείς ν'αγοράσεις από το super market και να τα χρησιμοποιείς καθημερινά, αφού πρώτα έχεις βουρτσίσει τα δόντια σου.


6. Ποιός θα μου δείξει πώς να φροντίζω τα δόντια μου σωστά;


Ο παιδοδοντίατρος είναι ο ειδικός οδοντίατρος, που ασχολείται με τα δόντια των παιδιών και των εφήβων. Στον παιδοδοντίατρο πρέπει να πηγαίνεις κάθε έξη μήνες, για να σου καθαρίζει τα δόντια από την 'πέτρα' (τροφές δηλ. που έχουν μείνει πολύ καιρό, έχουν σκληρύνει και δεν μπορείς να τις απομακρύνεις με το βούρτσισμα). Παράλληλα, θα σου βάζει ένα ειδικό ζελέ στα δόντια (φθορίωση) για να γίνουν πιο γερά. Αυτός θα σου δείξει πώς πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου σωστά και πώς θα χρησιμοποιείς το οδοντικό νήμα.


Δρ.Ροϊνιώτη Τίνα , Παιδοδοντίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου