Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Πότε πρέπει να κάνετε το τεστ που έσωσε την Τζολί


Σοκ έχει προκαλέσει παγκοσμίως η απόφαση της Αντζελίνα Τζολί να κάνει προληπτική διπλή μαστεκτομή, προκειμένου να προφυλαχτεί και να μην νοσήσει από τον καρκίνο του μαστού.


Πολλές γυναίκες αγωνιούν μήπως και οι ίδιες νοσήσουν από την ίδια μορφή καρκίνου τα επόμενα χρόνια της ζωής τους, όμως ελάχιστες γνωρίζουν πώς υπάρχει τρόπος έγκαιρης και έγκυρης προσυμπτωματικής διάγνωσης και πρόληψης.

Πρόκειται για τον γενετικό έλεγχο των BRCA1 και ΒRCA2, που αν η εξέταση δείξει πώς είναι μεταλλαγμένα, οι πιθανότητες να νοσήσει μια γυναίκα είναι υψηλές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή πανεπιστημίου Χειρουργικής Αθηνών, κ. Γ. Ζωγράφο, αν το BRCA 1 είναι μεταλλαγμένο οι πιθανότητες να νοσήσει μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού είναι 60 – 65%, ενώ αν εμφανιστεί μεταλλαγμένο το BRCA2 τότε οι πιθανότητες είναι 40 – 45%. Σε περίπτωση που και τα δύο γονίδια είναι μεταλλαγμένα οι πιθανότητες αυξάνονται ακόμα περισσότερο, περίπου στο 90%.

Ποιες κατηγορίες γυναικών αφορά η εξέταση

Όπως ενημέρωσε ο κ. Γ. Ζωγράφος στην εξέταση πρέπει να υποβάλλονται οι γυναίκες, που έχουν ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια τους. Κυρίως γυναίκες, των οποίων οι μητέρες είχαν εμφανίσει αμφοτερόπλευρο καρκίνο μαστού κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης (δηλαδή και στους δύο μαστούς ) ή αν έχουν δύο συγγενείς πρώτου βαθμού ή και δευτέρου με καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών ή του παγκρέατος ή του παχέος εντέρου.

Η εξέταση στις συγκεκριμένες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται αρκετά νωρίς, στην ηλικία των 20 ετών.

Η μαστεκτομή δεν είναι απαραίτητο να γίνει κατευθείαν. «Αν μια γυναίκα κάνει την εξέταση και εμφανιστούν πιθανότητες καρκίνου του μαστού θα την συμβούλευα να κάνει γρήγορα ένα παιδί ή να καταψύξει τα ωάρια της, προκειμένου να κάνει στο μέλλον», λέει ο κ. Ζωγράφος και προσθέτει ότι μετά από αυτό καλό είναι να προχωρήσει εγκαίρως σε μαστεκτομή.

Επιπλέον, ίσως κριθεί απαραίτητο να προχωρήσει και σε ωοθηκεκτομή. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο καθηγητής αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον δεν μπορεί να κάνει παιδιά με τεχνητή γονιμοποίηση. Μπορεί να κυοφορήσει κανονικά.

Το κόστος της εξέτασης στην Ελλάδα

Το κόστος της εξέτασης στην χώρα μας είναι αρκετά υψηλό, περίπου στα 1.800 με 2.000 ευρώ. Όμως στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι προαναφερόμενες η εξέταση πρέπει να γίνεται όσο υψηλό και αν είναι το κόστος, γιατί η ζωή είναι ανεκτίμητη…

Πηγή: Μεσημεριανή Μελέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου