Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η περίοδος της εγκυμοσύνης


Συμβουλές υγείας και ομορφιάς για τη μέλλουσα μητέρα


Η εγκυμοσύνη, θεωρείται από τις σπουδαιότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Στην «ιδιαίτερη» αυτή φάση, ποικίλες είναι οι αλλαγές που παρατηρούνται σε ορμονικό, σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Ο σύντροφος αποτελεί το σημαντικότερο στήριγμα της εγκύου.

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών βρίσκονται σε «σύγχυση», γι’ αυτό και η μέλλουσα μητέρα βιώνει μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται πολλές φορές από άγχος, θλίψη, ναυτία, ατονία, εξάντληση.

Η εγκυμοσύνη αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά της γυναίκας.

Ακολουθεί μία σύντομη αναφορά συμβουλών υγείας και ομορφιάς, που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες σε αυτή την τόσο σημαντική περίοδο στη ζωή κάθε γυναίκας...

Πολύ σημαντική η ενυδάτωση

Κρατώντας τον οργανισμό σας επαρκώς ενυδατωμένο, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε σε υψηλά επίπεδα την ενέργειά σας. Θυμηθείτε ότι η αυξημένη κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προλαμβάνει την εμφάνιση λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης και δυσκοιλιότητας, ενώ συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωση του δέρματος.

Πίνετε άφθονο νερό, γάλα, χυμούς και αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και τσαγιού. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό. Στοχεύστε να πίνετε 1,5 -2 λίτρα νερό ημερησίως. Μην σχετίζετε την άφθονη κατανάλωση νερού, με την κατακράτηση υγρών (όπως πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους) που παρατηρείται στις εγκύους. Θυμηθείτε ότι όσο πιο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός σας, τόσο καλύτερα επιτελούνται οι βασικές ρυθμιστικές και ζωτικές του λειτουργίες.

Προσοχή στη διατροφή

Ψυχολογικοί παράγοντες όπως η κατάθλιψη η ανησυχία και το άγχος, ασκούν μεγάλη επιρροή στις έγκυες γυναίκες ως προς την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού. Οι γυναίκες που υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όχι μόνο συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά μειώνουν συγχρόνως τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, ενισχύοντας έτσι τη συνολική τους υγεία. Ο οργανισμός της εγκύου χρειάζεται γύρω στις 100-300 θερμίδες επιπλέον ημερησίως για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Επιλέξτε ποιοτικές τροφές και από τις πέντε κατηγορίες διατροφικών ομάδων (γαλακτοκομικά, κρέας, δημητριακά, λίπη, φρούτα-λαχανικά), συμβάλλοντας έτσι στην υγιή ανάπτυξη του μωρού και εμπλουτίστε τη διατροφή σας με βιταμίνες, ασβέστιο, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μην παραλείπετε το πρωινό και φροντίστε να τρώτε υγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων. Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, διότι έχει συνδεθεί με πρόωρο τοκετό και γενετικές ανωμαλίες. Μην ξεχνάτε την άφθονη κατανάλωση υγρών για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού. Συμβουλευτείτε το γιατρό και το διατροφολόγο σας για την παροχή εξατομικευμένων διατροφικών συμβουλών

Ποια άσκηση επιτρέπεται;

Οι περισσότερες μορφές άσκησης προάγουν την υγεία και την ευεξία του μωρού και της εγκύου. Εφόσον η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική και η κατάσταση υγείας της γυναίκας καλή, τότε επιτρέπονται διάφορα είδη σωματικής δραστηριότητας. Η άσκηση συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, στη βελτίωση της διάθεσης, στη διατήρηση των επιπέδων της φυσικής κατάστασης σε καλά επίπεδα, καθώς και στην πρόληψη εμφάνισης διαβήτη κύησης.

Οι έγκυες υγιείς γυναίκες, θα πρέπει να ασκούνται κατά μέσο όρο 2,5 ώρες/εβδομάδα. Επιλέξτε χαμηλής έντασης άσκηση, όπως η κολύμβηση ή το περπάτημα. Κολυμπήστε σε νερό με μέτρια θερμοκρασία 18-25˚C, αποφεύγοντας τα ατμόλουτρα και τα υδρομασάζ, στα οποία η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή. Το έντονο περπάτημα 2-3 φορές/εβδομάδα, είναι επίσης μια αποτελεσματική μορφή άσκησης. Το στατικό ποδήλατο, θεωρείται μια εναλλακτική επιλογή της κολύμβησης ή του περπατήματος. Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον γυμναστή σας για την επιλογή της ιδανικής μορφής άσκησης.

Η γιόγκα στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της γιόγκα, η εγκυμοσύνη είναι μία σημαντική περίοδος τόσο για την έγκυο, όσο και για το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα της. Τους μήνες της εγκυμοσύνης, η γυναίκα θα πρέπει να βιώνει αρμονία σε όλα τα επίπεδα κάτι το οποίο αποτελεί στόχο των πρακτικών της γιόγκα. Προβλήματα όπως η ναυτία, η δυσκοιλιότητα και η κατακράτηση υγρών μπορεί να βελτιωθούν.

Η γιόγκα μπορεί να χαλαρώσει το σώμα, το μυαλό, και να βοηθήσει στον σωστό χειρισμό της αναπνοής, βελτιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συνεργασία με τον γιατρό και τη μαία, κατά τη διαδικασία του τοκετού. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τμήματα εγκύων σε εξειδικευμένους χώρους γιόγκα ή ακόμη και να κάνετε ατομικά μαθήματα. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας, προτού ενταχθείτε σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης ή γιόγκα.

Προλάβετε τις ραγάδες

Ένα από συνηθέστερα αισθητικά προβλήματα που εμφανίζονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι οι ραβδώσεις του δέρματος ή αλλιώς «ραγάδες». Εμφανίζονται συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο, λόγω της απότομης μεταβολής της τάσης που ασκείται στο δέρμα. Χαρακτηρίζονται από μία ροζ απόχρωση, η οποία εξασθενεί σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας πίσω της μια λευκή ρυτιδωμένη επιφάνεια και ένα αίσθημα κενού κατά την ψηλάφησή της. Εντοπίζονται συνηθέστερα στην κοιλιά, τους γλουτούς, τους μηρούς και το στήθος.

Για την πρόληψή τους, προτείνεται η χρήση ειδικών σκευασμάτων, που ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, κάνοντας έτσι πιο ισχυρό το δίκτυο της ελαστίνης και του κολλαγόνου. Δώστε προσοχή στην επιλογή των προϊόντων, καθώς πρέπει να πιστοποιείται η ασφάλεια εφαρμογής τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέλος, σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει και η καθημερινή κατανάλωση υγρών, στοχεύοντας έτσι στην πληρέστερη ενυδάτωση του οργανισμού και κατ’ επέκταση του δέρματος.

Η λάμψη της εγκυμοσύνης

Σε κάποιες γυναίκες, η εγκυμοσύνη επιφέρει μια όμορφη «λάμψη» στο δέρμα τους. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα των ορμονών που παράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και στα αυξημένα επίπεδα αιματικής ροής. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο να εμφανιστούν και τα αντίθετα αποτελέσματα όπως λιπαρότητα, ακμή, στίγματα, φαγούρα, μελαγχρωματικές αλλοιώσεις ή και υπερβολική ξηρότητα. Σε γενικές γραμμές, η πλειονότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ασφαλή για χρήση. Ωστόσο, προτείνεται η αποφυγή ουσιών όπως το σαλικιλικό οξύ ή η ρετινόλη, οι οποίες ανιχνεύονται σε κάποια καλλυντικά προϊόντα στοχεύοντας στη μείωση των ρυτίδων και μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για το έμβρυο. Προτιμήστε την εφαρμογή προϊόντων ανεκτών από το δέρμα σας, που δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμό. Χρησιμοποιείτε κρέμα ημέρας/νύκτας για την κάλυψη των αναγκών του δέρματός σας. Μη παραλείπετε την καθημερινή χρήση αντηλιακής κρέμας προσώπου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς.

Ακμή

Η εμφάνιση ακμής σε έγκυες γυναίκες, είναι ένα δερματολογικό πρόβλημα που κάνει αρκετά συχνά την εμφάνισή του. Ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του οργανισμού, οφείλονται για την εμφάνιση ή και την ύφεση πολλές φορές, του δερματικού αυτού προβλήματος.

Για την αντιμετώπιση της ακμής, προτείνονται συνεδρίες «καθαρισμού» του δέρματος από τον/την αισθητικό, οι οποίες βοηθούν σημαντικά στην υποχώρηση του προβλήματος. Επιπρόσθετα, μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να χορηγηθεί κάποια δερματολογική αγωγή από δερματολόγο. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με το πρόσωπο, καθώς και να υπάρχει συχνή αλλαγή της πετσέτας προσώπου και της μαξιλαροθήκης, έτσι ώστε να μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας μόλυνσης. Η καλύτερη οδός για την καταπολέμηση της ακμής, είναι η συνεργασία του/της αισθητικού και του γιατρού σας, έτσι ώστε να υπάρξει συνδυαστική αντιμετώπιση.

Μια επίσκεψη σε spa θα σας ανανεώσει

Η επίσκεψη σε ένα χώρο spa, μπορεί να είναι μια πραγματική απόλαυση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές θεραπείες spa θεωρούνται ασφαλείς, ωστόσο φροντίστε να αποφύγετε οτιδήποτε προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, όπως τα λασπόλουτρα, τα ζεστά μπάνια, το χαμάμ, το καυτό τζακούζι και η σάουνα.

Να έχετε πάντα κατά νου, ότι στη σημαντική αυτή περίοδο της ζωής σας, το δέρμα σας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο από το συνηθισμένο και να παρουσιάζει αντιδράσεις σε διάφορα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε διάφορες θεραπείες. Σε κάθε περίπτωση, οι γνώσεις και η εμπειρία του ειδικού (αισθητικού ή θεραπευτή spa) που θα σας αναλάβει, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε με ασφάλεια την ιδανική θεραπεία αναζωογόνησης και χαλάρωσης που ταιριάζει για το πρόσωπο και το σώμα σας.

Αποτρίχωση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να παρουσιαστεί αυξημένη τριχοφυΐα σε διάφορες περιοχές όπως: χέρια, πόδια, πρόσωπο, ηβική περιοχή και κοιλιά. Η αποτρίχωση μπορεί να γίνει σε κάθε σημείο του σώματος, από το πρόσωπο και τα πόδια, μέχρι την πλάτη και τις μασχάλες. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η αποτρίχωση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Όσο οι μήνες περνούν και όσο η κοιλιά σας μεγαλώνει, θα είναι δύσκολο να περιποιηθείτε το σώμα σας, οπότε η επιλογή της αποτρίχωσης με κερί φαντάζει ιδανική λύση. Το αποτέλεσμα μπορεί να κρατήσει μέχρι και ένα μήνα, το οποίο είναι κάτι που σας απαλλάσσει από το άγχος της τριχοφυΐας. Αν το δέρμα σας εμφανίζει εύκολα ερεθισμούς, μη παραλείψετε να το αναφέρετε στον/στην αισθητικό σας, έτσι ώστε να γίνει σωστή επιλογή του κεριού που θα χρησιμοποιηθεί. Στο σημείο αυτό, θεωρείται σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συνεδρίες «laser» απαγορεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μασάζ: Δεν είναι πολυτέλεια

Μπορεί το μασάζ να φαίνεται μια μικρή «πολυτέλεια», ωστόσο τα οφέλη τόσο για την εγκυμονούσα, όσο και για το έμβρυο είναι πολυάριθμα. Το προγεννητικό μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους, την ένταση, τα οιδήματα και τους πόνους στα πόδια. Σημαντική είναι η συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας ύπνου, στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, καθώς και στη διευκόλυνση της διαδικασίας του τοκετού.

Βεβαιωθείτε ότι ο θεραπευτής είναι πιστοποιημένος στο προγεννητικό μασάζ και αφεθείτε στα χέρια και στη γνώση του. Η σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου. Δώστε προσοχή στην επιλογή του προϊόντος που θα χρησιμοποιηθεί για τη μάλαξη, αποφεύγοντας κάποιο έλαιο με ιδιαίτερο άρωμα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ενοχλήσεις στην όσφρηση. Μη διστάσετε να εκφράσετε οποιαδήποτε απορία, ενόχληση ή δυσφορία στον θεραπευτή σας.

Πηγή: mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου