Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ανακαλούνται και από την Ελλάδα τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ


Μετά από την είδηση - βόμβα ότι βρέθηκε κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια, που παρασκευάζει ο σουηδικός όμιλος ΙΚΕΑ και την Ελλάδα
για προληπτικούς λόγους και μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με την ανίχνευση DNA κρέατος αλόγου σε κεφτεδάκια στα ΙΚΕΑ Τσεχίας, η ΙΚΕΑ Ελλάδας με ανακοίνωσή της στο Facebook τονίζει ότι:

"Σχετικά με την είδηση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ότι σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Τσεχία εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ, θα σας ενημερώσουμε υπεύθυνα σχετικά με το θέμα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ελέγχων. Μέχρι τότε έχει σταματήσει η πώληση των σχετικών προϊόντων για προληπτικούς λόγους."
Νωρίτερα, η IKEA ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να πωλεί κατεψυγμένα κεφτεδάκια και στα 17 υποκαταστήματά της στη Σουηδία.


Αρχικά οι υγειονομικές αρχές της Τσεχίας μετά από έλεγχο ανακοίνωσαν ότι «η μεγαλύτερη εταιρεία λιανεμπορίου επίπλων παρασκεύαζε κεφτεδάκια με κρέας αλόγου μέσα».

Το Κρατικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο ανέφερε τα ευρήματά του στο Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα γίνει περαιτέρω έρευνα στα κρέατα, που καταναλώνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τσεχικής θυγατρικής της IKEA, τα ίδια κεφτεδάκια πωλούνται επίσης σε χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο κ.ά., αλλά πλέον πρόκειται να ανακληθούν παντού.

Η IKEA Σουηδίας ανέφερε ότι «οι δικοί της έλεγχοι δεν αποκάλυψαν ίχνη κρέατος αλόγου», αλλά εξαιτίας των «ανησυχιών μεταξύ των καταναλωτών» σταματάει τις πωλήσεις του προϊόντος αυτού στη χώρα.

Η IKEA ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν δεν οδήγησαν στην εύρεση ίχνους κρέατος αλόγου στη Φινλανδία και στη Νορβηγία.

Η ιταλική θυγατρική της IKEA ανακοίνωσε ότι σταματά την πώληση του προϊόντος στα υποκαταστήματά της.

Εκπρόσωπος της ιταλικής IKEA ανέφερε ότι «σταματήσαμε να πωλούμε στην Ιταλία τα κεφτεδάκια αυτού του σουηδού παραγωγού» (σ.σ. της Familjen Dafgard), σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Τα κεφτεδάκια μας πρέπει να παρασκευάζονται από βοδινό και χοιρινό. Θα κάνουμε ελέγχους για να διαπιστώσουμε την ενδεχόμενη παρουσία DNA» (αλογίσιου κρέατος).

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου