Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Κίνδυνος για τα παιδιά η πολύ ώρα στην οθόνη

Καμπανάκι κινδύνου για τις ώρες που περνούν τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή ή παίζοντας videogames κρούει Βρετανός ψυχολόγος.


Ο δρ Αρικ Σίγκμαν υποστηρίζει ότι οι γονείς θα πρέπει να βάλουν όριο στον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους μπροστά από παντός είδους οθόνες, καθώς η καθιστική ζωή συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και με καρδιοπάθειες.


Οπως υποστηρίζει, οι ώρες αυτές έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ, καθώς τα παιδιά έχουν κατά μέσο όρο πρόσβαση σε πέντε οθόνες στο σπίτι τους, ενώ συχνά χρησιμοποιούν περισσότερες από μία ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα τηλεόραση και smartphone.


Ο Βρετανός ψυχολόγος καλεί λοιπόν τους γονείς να ανακτήσουν τον έλεγχο του χρόνου που σπαταλούν τα παιδιά τους παίζοντας ή βλέποντας τηλεόραση, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αλλοιώνει την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών. Μαγνητικές τομογραφίες έχουν δείξει κατά το παρελθόν διαφορές ανάμεσα στην εγκεφαλική δομή όσων παίζουν videogames και όσων δεν παίζουν, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα αν τα παιχνίδια είναι αυτά που αλλάζουν τη δομή του εγκεφάλου ή αν τα άτομα με συγκεκριμένη εγκεφαλική δομή αναπτύσσουν έφεση στα παιχνίδια.


«Υπάρχουν ανησυχίες ότι η ενασχόληση με videogames αλλοιώνει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση. Είτε τα παιδιά και οι ενήλικοι είναι επίσημα εθισμένοι στην τεχνολογία αυτή είτε όχι, πολλοί εξ αυτών οδηγούνται σε υπερ-χρήση και αναπτύσσουν εξάρτηση» δήλωσε ο Σίγκμαν επισημαίνοντας ότι παιδιά έως 3 χρόνων πρέπει να έρχονται σε μικρή -αν όχι καθόλου- επαφή με οθόνες παντός τύπου, μέχρι την ηλικία των 7 ετών η επαφή τους δεν πρέπει να ξεπερνάει τη μιάμιση ώρα και μέχρι την ηλικία των 18 ετών τις δύο ώρες.


Την ίδια στιγμή Βρετανοί πολιτικοί καλούν τους γονείς να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν οι οικογένειές τους μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου