Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Νόσος Kawasaki: Πόσο επικίνδυνη είναι;


«Ο πυρετός δεν έλεγε να πέσει. Το 13χρονο κορίτσι έχανε βάρος, ήταν χλωμό και βρισκόταν επί δύο εβδομάδες με ορούς.
Ανησυχούσαμε πάρα πολύ όλοι μας. Η διάγνωση των γιατρών ήταν νόσος Kawasaki. Το ότι ήταν ήδη μέσα στο νοσοκομείο πιστεύουμε ότι ήταν καλό. Τι είναι όμως αυτή η νόσος και πόσο επικίνδυνη είναι;» ρωτάει η κυρία Αννα Τσούρη.

Πήρε το όνομά της από τον Γιαπωνέζο γιατρό Tomisaku Kawasaki, ο οποίος την περιέγραψε πρώτος το 1967. Η πλειονότητα των αρρώστων είναι ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων ετών και σπάνια προσβάλλει παιδιά μεγαλύτερα των οκτώ χρόνων. Εκδηλώνεται κυρίως στο τέλος του χειμώνα ή στην αρχή της άνοιξης.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί είναι:

- υψηλός πυρετός για τουλάχιστον πέντε μέρες,

- επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα των ματιών),

- εξάνθημα στο σώμα και στα γεννητικά όργανα,

- κοκκίνισμα στα χείλη,

- «φούσκωμα» της γλώσσας που παίρνει έντονα κόκκινο χρώμα,

- κοκκίνισμα του φάρυγγα του παιδιού και δυσκολία στην κατάποση,

- διόγκωση των λεμφαδένων στον λαιμό, διάρροιες, εμετοί και πόνοι στην κοιλιά.

Ακόμη, οι παλάμες και πατούσες του παιδιού φουσκώνουν και παίρνουν ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα της ασθένειας το παιδί μπορεί να παρουσιάσει χαρακτηριστικό ξεφλούδισμα στο δέρμα των παλαμών και πελμάτων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΕΤΑΣΗ 
- Υπάρχει κάποια εξέταση που μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση;Δεν υπάρχει καμιά εξέταση η οποία με σιγουριά και ασφάλεια να αποδεικνύει ότι το παιδί πάσχει από τη νόσο Kawasaki. Υπάρχουν όμως κριτήρια που βοηθούν στη διάγνωση της ασθένειας. Για παράδειγμα, τα παιδιά με νόσο Kawasaki έχουν πολύ υψηλά αιμοπετάλια αίματος και πολλά από τα παραπάνω συμ
μπτώματα.
- Τι την προκαλεί; Η αιτία της νόσου Kawasaki παραμένει αδιευκρίνιστη, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν υποψίες ότι προκαλείται από λοιμογόνους παράγοντες (π.χ. ιούς ή μικρόβια). Αυτοί οι παράγοντες προκαλούν μια εκτροπή της φυσιολογικής ανοσιακής απάντησης με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια φλεγμονή και βλάβη των αγγείων σε ορισμένα άτομα που έχουν προδιάθεση.
Η νόσος δεν είναι κληρονομική, όμως υπάρχει υποψία για γενετική προδιάθεση. Είναι πολύ σπάνιο να πάσχουν από αυτήν τη νόσο περισσότερα από ένα μέλη μιας οικογένειας. Εξάλλου δεν είναι μεταδοτική και δεν μπορεί να προληφθεί. Είναι πιθανό, αλλά πολύ σπάνιο, να εμφανισθεί δεύτερο επεισόδιο της νόσου. Η πλειονότητα των παιδιών με τη νόσο μπορεί να ιαθεί, όμως κάποιοι ασθενείς αναπτύσσουν δυστυχώς καρδιακές επιπλοκές παρά την κατάλληλη θεραπεία, οι οποίες θα χρειαστούν στη συνέχεια μια πιο επισταμένη και μακροχρόνια παρακολούθηση που απαιτεί μια σειρά περιοδικών εξετάσεων τόσο αίματος όσο και υπερηχοκαρδιογραφικών. Το σημαντικότερο είναι φυσικά η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική παρέμβαση.

ΠΗΓΕΣ: http://www.paidiatros.com/,
http://www.nextdeal.gr,
Ειρήνη Δ. Λυτρίβη, παιδοκαρδιολόγος, συνεργάτιδα Παίδων ΜΗΤΕΡΑ
Χτυπά τις στεφανιαίες
Το χαρακτηριστικό της νόσου Kawasaki είναι πως προκαλεί φλεγμονή και εξασθένηση του τοιχώματος των αρτηριών. Οι αρτηρίες που συχνότερα προσβάλλονται είναι οι στεφανιαίες, δηλαδή τα αγγεία που τροφοδοτούν με οξυγόνο τον καρδιακό μυ. Οι εξασθενημένες αρτηρίες μπορεί να προκαλέσουν ανευρύσματα σε ποσοστό 25% των ασθενών, εφόσον δεν θεραπευτούν έγκαιρα (η θεραπεία στο πρώτο δεκαήμερο της νόσου μειώνει το ποσοστό σε <5%). Αλλες πιθανές επιπλοκές είναι :

- Αρρυθμίες

- Μυοκαρδίτιδα (προσβολή του ίδιου του μυός της καρδιάς).

- Προσβολή των βαλβίδων της καρδιάς.
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου