Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

H κακή στοματική υγεία επηρεάζει την εγκυμοσύνη

Η χειρουργός – οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη μας ενημερώνει ότι η κακή στοματική υγεία μιας εκγυμονούσας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πρόωρο τοκετό γι' αυτό θέλει μεγάλη προσοχή...Το ξέρατε ότι η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει την καλή πορεία της εγκυμοσύνης;


Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο Alabama στο Birmingham παρακολουθώντας 1300 έγκυες γυναίκες μεταξύ 5ου και 6ου μήνα, που είχαν προβλήματα φλεγμονής των ούλων με απώλεια οστού (περιοδοντική νόσος), διαπίστωσαν τα εξής:


1. Οι γυναίκες αυτές εμφανίζουν επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πριν τους 9 μήνες.


2. Η περιοδοντική νόσος αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.


3. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα υγείας.


4. Γυναίκες οι οποίες υπεβλήθησαν κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε θεραπεία της περιοδοντικής νόσου εμφάνισαν μικρότερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή χαμηλού βάρους νεογνά σε σχέση με εκείνες που δεν υπεβλήθησαν σε θεραπεία πριν τον τοκετό.


Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου από τον οδοντίατρο είναι μια απλή σχετικά θεραπεία η οποία συνοδεύεται πάντοτε με άριστη στοματική υγιεινή και συχνότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο για το προληπτικό check up.


Τι είναι η “ουλίτιδα της εγκυμοσύνης;”


H εγκυμοσύνη λόγω της μεγάλης ορμονικής διαταραχής επηρεάζει άμεσα τα ούλα “ουλίτιδα της εγκυμοσύνης”. Τα ούλα δηλαδή γίνονται πολύ ευαίσθητα, ερυθρά και αιμορραγούν εύκολα. Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία απαιτούνται συχνότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό, άριστη στοματική υγιεινή και η φλεγμονή αυτή σταματά μετά τον τοκετό.


Εάν όμως συνυπάρχει και απώλεια οστού (περιοδοντίτιδα) τότε η κατάσταση περιπλέκεται, διότι το οστό δεν μπορεί να αναπλασθεί. Μπορεί να υποχωρήσει η φλεγμονή και να στασιμοποιηθεί η απώλεια του οστού σε συνεργασία με τον οδοντίατρο. Επιπλοκή του περιοδοντικού μπορεί να είναι πόνος στα δόντια με αποτέλεσμα απονευρώσεις.


Έχει συνέπειες;


Συνέπειες του περιοδοντικού προβλήματος είναι η κινητικότητα των δοντιών και πολλές φορές η απώλειά τους.


Γι’ αυτό απαιτείται πριν την εγκυμοσύνη (στο επίπεδο του προληπτικού ελέγχου) να είναι άριστη η υγεία του στόματος, όπως και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Το διαβάσαμε στο TLife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου