Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Επιδημικό κύμα γρίπηςμε λιγότερα θύματα


Στην κορύφωσή του βρίσκεται το επιδημικό κύμα γρίπης στη χώρα μας.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά το εποχικό ξέσπασμα της ασθένειας, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δώδεκα άτομα και έχει στείλει δεκάδες στην Εντατική.

Κατά το τελευταίο δεκαήμερο άλλα τέσσερα περιστατικά που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προστέθηκαν στη λίστα των θανάτων από τη γρίπη. Οι δύο από τους ασθενείς που κατέληξαν ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενο νόσημα, ενώ οι άλλοι δύο ήταν μεσήλικες αλλά αντιμετώπιζαν επίσης χρόνιο πρόβλημα υγείας. Με τον θάνατο των τεσσάρων ασθενών ο αριθμός των θανάτων από γρίπη ανήλθε στους δώδεκα, ενώ στα 57 έφτασαν συνολικά τα σοβαρά περιστατικά, 22 εκ των οποίων εξακολουθούν να νοσηλεύονται στην Εντατική. Ωστόσο, οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι τα θύματα της φετινής γριπικής περιόδου θα είναι σαφώς λιγότερα από πέρυσι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητας της γρίπης στη χώρας μας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. «Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορυφή του κύματος γρίπης. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το κύμα, γιατί ακόμα έχουμε 3-4 εβδομάδες» σχολιάζει στην «Espresso» ο λοιμωξιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας. Το φετινό κύμα γρίπης ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, γι' αυτό και οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για τον τελικό απολογισμό της γριπικής περιόδου. Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας αισιοδοξεί πως «από ό,τι φαίνεται» φέτος δεν θα πλησιάσουμε τις θλιβερές στατιστικές του προηγούμενου χειμώνα, με τους 180 θανάτους και τις 368 εισαγωγές στην Εντατική λόγω γρίπης.

Αναλύοντας τα επιμέρους χαρακτηριστικά της φετινής γριπικής περιόδου, ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ 
 αναφέρει ότι τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από τον τύπο Β του ιού της γρίπης και λιγότερα από τον υπότυπο A(H3N2). «Ομως, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουμε σχεδόν ίσο αριθμό κρουσμάτων γρίπης Α και Β, τα πιο πολλά θύματα είναι από Α. Αρα η γρίπη Α εξακολουθεί να είναι πιο σοβαρή ως γρίπη όσον αφορά τους θανάτους» τονίζει ο κ. Τσιόδρας.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ
Στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρεται ότι την όγδοη εβδομάδα του 2012 (20-26 Φεβρουαρίου) οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γρίπης παρουσίασαν μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, βρέθηκαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά της αντίστοιχης εβδομάδας της περσινής περιόδου 2010-2011 και της περιόδου της πανδημίας 2009-2010, οπότε το επιδημικό και το πανδημικό κύμα αντίστοιχα βρίσκονταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τα κλινικά δείγματα που εστάλησαν σε εργαστήρια κατά την όγδοη εβδομάδα του 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι θετικά στον ιό της γρίπης βγήκαν τα 63 από τα 97. Από τα θετικά δείγματα, τα 40 (63,5%) αφορούσαν τον ιό τύπου Β και τα υπόλοιπα 23 (36,5%) τον ιό τύπου Α(Η3Ν2). Κανένα δείγμα δεν ήταν θετικό για τον πανδημικό υπότυπο του ιού, τον Α(Η1Ν1)2009. «Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν εξακολουθούν να είναι το Β και το Α(Η3Ν2)» τονίζεται στην έκθεση.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με τα χαρακτηριστικά των ασθενών που νόσησαν βαριά από γρίπη. Με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι την Πέμπτη 1η Μαρτίου, η διάμεση ηλικία των σοβαρών περιστατικών ήταν 66 χρόνια και η διάμεση ηλικία όσων πέθαναν τα 60 χρόνια. Από τα 48 σοβαρά περιστατικά που είχαν καταγραφεί έως εκείνη την ημέρα, τα 37 ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται εμβολιασμός.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου