Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Αλλάζουν οι συσκευασίες στα φάρμακα για να μην τα πετάμε


Σχέδιο για την αλλαγή της συσκευασίας φαρμάκων τα οποία διατίθενται εξωνοσοκομειακά, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας,
προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των μεγάλων συσκευασιών με ποσότητες φαρμάκων που δεν είναι πάντοτε αναγκαίες για τους ασθενείς.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, τα σενάρια που μελετώνται, περιλαμβάνουν αλλαγή συσκευασιών, ώστε να υπάρχουν επιλογές στις αναγκαίες ποσότητες κάθε φαρμάκου ή ακόμη και χορήγηση φαρμάκων από βάζα που θα υπάρχουν στα φαρμακεία και ο φαρμακοποιός θα βάζει όσα χρειάζεται σε δική του συσκευασία προσθέτοντας την απαιτούμενη ετικέτα.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, το σχέδιο δεν θα προλάβει να πάει στη Βουλή λόγω εκλογών, αλλά εκείνος έχει δώσει εντολή να προετοιμαστεί ώστε να το βρει έτοιμο όποιος τον διαδεχθεί στο υπουργείο.

Το υπουργείο κινείται προς την κατεύθυνση της αλλαγής του πλαισίου για τις συσκευασίες καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο πετιώνται στα σκουπίδια φάρμακα αχρησιμοποίητα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ. Μόνο στη Θεσσαλονίκη όπου είχε δημιουργηθεί δίκτυο διαχείρισης ληγμένων φαρμάκων, διαπιστώθηκε ότι κάθε χρόνο πετιώνται 15 τόνοι φαρμάκων.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου