Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Οι κομμώτριες "όπλο" στη μάχη κατά του καρκίνου!

Τη «στράτευση» των κομμωτριών στον εντοπισμό ενδείξεων καρκίνου του δέρματος στο κεφάλι των πελατισσών τους ζητούν οι ειδικοί.



Ο λόγος είναι η ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, κυρίως με τη μορφή κακοήθους μελανώματος, που πλήττει περισσότερο τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, φακίδες και πολλές ελιές. Στις γυναίκες ο καρκίνος του δέρματος χτυπά περισσότερο τις γάμπες, ενώ στους άνδρες την πλάτη.


Ομως έως και το ένα πέμπτο των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος εμφανίζεται στο δέρμα της κεφαλής και του αυχένα. Οι αλλοιώσεις στο κρανίο και στο πίσω μέρος του λαιμού μπορεί να μείνουν απαρατήρητες και οι ειδικοί για τον λόγο αυτό θεωρούν τις κομμώτριες και τους κομμωτές κατάλληλους να τις εντοπίζουν πρώτοι.


«Δεν πρέπει να περιμένουμε τους ασθενείς με καρκίνο του δέρματος να έρχονται σε εμάς όταν είναι πλέον αργά.


Πρέπει να προβάλλουμε το θέμα ώστε να βελτιώσουμε την έγκαιρη ανίχνευση των μελανωμάτων στο κεφάλι και τον αυχένα, ποντάροντας στους κομμωτές και τη μοναδική σχέση που έχουν με τους πελάτες τους» έγραψαν Αμερικανοί γιατροί στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Academy of Dermatology».


Βέβαια, οι γιατροί δεν περιμένουν από τους κομμωτές να κάνουν διάγνωση, αλλά με διακριτικότητα να υποδεικνύουν εξογκώματα, σημάδια, πληγές, όταν τα εντοπίζουν σε κάποιον πελάτη τους ώστε αυτός να επισκέπτεται αμέσως τον γιατρό του.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου