Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Μήπως η καισαρική κάνει το παιδί σας παχύσαρκο?


Η εύκολη λύση δεν είναι πάντα και η καλύτερη, και αυτό ισχύει και για τον τρόπο που θα επιλέξετε να γεννήσετε...
Η καισαρική τομή είναι εδώ και χρόνια μια δημοφιλής εναλλακτική για τις έγκυες γυναίκες που δεν θέλουν να υποστούν τους έντονους πόνους της κανονικής γέννας. Τα τελευταία 30 χρόνια, μάλιστα, το ποσοστό των γυναικών που επιλέγουν την καισαρική για να εκπληρώσουν τον τοκετό τους έχει αυξηθεί κατά 250%.

Παρά την φήμη της, όμως, ένας μεγάλος αριθμός μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα πως η καισαρική μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού και όχι με ιδιαίτερα θετικό τρόπο.

Μια έρευνα που έγινε πριν λίγο καιρό στο Imperial College του Λονδίνου, υποστηρίζει πως η γέννα με καισαρική φέρνει στον κόσμο μωρά που ζυγίζουν περισσότερα κιλά σε σχέση με αυτά που γεννιούνται με τον παραδοσιακό τρόπο, τα οποία στην πορεία εξελίσσονται σε παιδιά με προβλήματα παχυσαρκίας.

Οι αρχικές μελέτες έγιναν πάνω σε 62 μωρά και διαπίστωσαν πως τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν περισσότερο λίπος στο συκώτι τους σε σχέση με τα μωρά που γεννιούνται με φυσικό τοκετό.

«Έχουμε τα προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν τις βασικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο ήπαρ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στο λίπος που δημιουργούνται αν το μωρό δεν γεννηθεί κανονικά», δήλωσε η ερευνήτρια και καθηγήτρια Neena Modi στους Times. «Αντιθέτως, διαπιστώσαμε πως η φυσική γέννα μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία του μεταβολισμού κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ελέγχει το λίπος», προσθέτει.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) έχει άρει τους περιορισμούς σχετικά με την χρήση της καισαρικής ανά τον κόσμο, επειδή δεν έχει αρκετά στοιχεία για τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει.

queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου