Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Φαρμακεία: Διχασμένοι οι φαρμακοποιοί;


Ανοιχτά θα παραμείνουν τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά την Πέμπτη και την Παρασκευή (8-9 Μαρτίου),
μετά την απόφαση των δύο Συλλόγων να διαφοροποιήσουν τη στάση τους από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, που κήρυξε 48ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλη την χώρα.
Σαρανταοκτάωρη προειδοποιητική απεργία κήρυξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για μεθαύριο Πέμπτη και την Παρασκευή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις φαρμάκων που δημιουργούν «τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας».
Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Καραγεωργίου, από τα «500 πλέον διαδεδομένα σε κυκλοφορία σκευάσματα, τα 243 βρίσκονται υπό επαναλαμβανόμενη έλλειψη, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς».
Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για φάρμακα «πρώτης γραμμής», όπως είναι τα καρδιολογικά, τα αντιυπερτασικά, τα αντιδιαβητικά, τα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της Αλτσχάιμερ και της γεροντικής άνοιας αλλά και τα νευροψυχιατρικά.
«Η έλλειψη ρευστότητας των φαρμακοποιών» είναι μόνο η μία όψη του προβλήματος, προσθέτει ο κ. Καραγεωργίου και συμπληρώνει ότι «ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν προμηθεύουν την αγορά με επαρκείς ποσότητες».
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Επιπλέον ο ΠΦΣ καταγγέλλει την καθυστέρηση των πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχει ως αποτέλεσμα τα ανεξόφλητα χρέη προς τους φαρμακοποιούς να ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Πάντως, από τις κινητοποιήσεις απέχουν τα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά, καθώς οι Σύλλογοι των δύο περιοχών αποφάσισαν την άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από μεθαύριο Πέμπτηστα ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους εκτός του ΕΟΠΥΥ. Για το ενοποιημένο Ταμείο θα ισχύσει η ίδια πολιτική αλλά από τις 17 Μαρτίου και εφόσον αυτό δεν έχει τηρήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στους φαρμακοποιούς.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου