Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Ο γιος μας είναι 14 και "ανακάλυψε" το σεξ. Και τώρα;


Ο γιος μας είναι 14 ετών. Ανακαλύψαμε στο δωμάτιό του πορνογραφικό υλικό,
καθώς και σεξουαλικές συνομιλίες με κορίτσια μέσω διαδικτύου. Μας προτείνετε να το συζητήσουμε μαζί του ή να το αποσιωπήσουμε;


Οι έφηβοι διανύουν μια εξαιρετικά επώδυνη και ψυχικά «προκλητική» περίοδο της ζωής τους, όπου αγωνιούν να ενώσουν τα κατακερματισμένα κομμάτια της ταυτότητάς τους και να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιος είμαι;».


Οι σεξουαλικές ορμές τους κατακλύζουν και για πρώτη φορά πειραματίζονται σεξουαλικά είτε με φαντασιώσεις είτε με πράξεις, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να περάσουν σταδιακά στον κόσμο των ενηλίκων.


Για την προσωπικότητα του εφήβου είναι υγιές να νιώσει ελεύθερο ερωτικά με το σώμα του και να αποκτήσει σταδιακά εμπιστοσύνη στον ανδρισμό του. 


Ως γονείς προσπαθήστε να εξαλείψετε κάθε είδους αυταρχισμό απέναντί του ή προβολές δικών σας αμφιθυμικών αισθημάτων ντροπής ή ενοχής απέναντι στο σεξ. 


Ο γιος σας δικαιούται να έχει περιχαρακωμένο έναν προσωπικό χώρο, πραγματικό και συμβολικό, και ως γονείς οφείλετε να τον σεβαστείτε, εφόσον φυσικά δεν κινδυνεύει με κάποιον τρόπο ο ίδιος. 


Αφήστε τον να σας προσεγγίσει ο ίδιος και προσπαθήστε να τον ακούσετε μέσα από τα δικά του μάτια, εστιαζόμενοι ως γονείς στα χρήσιμα για την υγεία του ζητήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, προκειμένου να τον προστατεύσετε από κινδύνους που εγκυμονούν.


Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου