Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Εγκυμοσύνη μετά από κατάψυξη και μεταμόσχευση ωοθήκης

Για πρώτη φορά στην Γερμανία, μια γυναίκα
έμεινε έγκυος και γέννησε μετά από κατάψυξη και μεταμόσχευση της ωοθήκης της. Η εν λόγω κυρία υποβλήθηκε σε αφαίρεση και κατάψυξη τμήματος των ωοθηκών της, πριν προχωρήσει σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία για τον έλεγχο καρκίνου των λεμφαδένων – το αποκαλούμενο λέμφωμα. Η λογική της συντήρησης των ωοθηκών βασίστηκε στο γεγονός ότι, αφενός τα φάρμακα και η ακτινοβολία μπορεί να καταστρέψουν μόνιμα τις ωοθήκες μιας νέας γυναίκας και, αφετέρου ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι καλής πρόγνωσης και με καλά ποσοστά ίασης.

Μετά την πάροδο 5ετίας χωρίς κανένα σημείο υποτροπής του καρκίνου, η γυναίκα χειρουργήθηκε ξανά, ώστε τα κομμάτια της ωοθήκης να εμφυτευτούν μέσα στην κοιλιά της. Η εγχείρηση ήταν επιτυχής και η γυναίκα έμεινε έγκυος μόνη της και γέννησε πρόσφατα με καισαρική τομή.

Η ανάπτυξη τέτοιων μοντέρνων τεχνικών δίνει πια ελπίδα σε πολλές νέες γυναίκες που για σοβαρούς λόγους υγείας μπορεί να στερηθούν ακόμα και τη γονιμότητά τους. Παρόλα αυτά, μια τέτοια παρέμβαση δεν πρέπει να θεωρείται και πανάκεια. Χαρακτηριστικά, μόνο 15 περιστατικά κατάψυξης και επανεμφύτευσης ωοθήκης έχουν στεφθεί παγκοσμίως με επιτυχία. Βέβαια, κάθε νέα γυναίκα της οποίας ο καρκίνος χτυπάει την πόρτα, έχει πια την επιλογή να προσπαθήσει να διατηρήσει τη μελλοντική της γονιμότητα.

Από την άλλη μεριά, μια τέτοια καινούργια και χαμηλής επιτυχίας τεχνική σίγουρα δεν είναι κατάλληλη – τουλάχιστον επί του παρόντος - για τις γυναίκες που επιθυμούν να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους. 

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου