Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη συμπεριφορά των παιδιών σας;


Χρησιμοποιείστε ανταμοιβές σαν κίνητρο προκειμένου να ακολουθούν τους κανόνες



Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς, είναι η συμπεριφορά των παιδιών τους. Πολλές ώρες μπορεί κανείς να σπαταλήσει εξηγώντας συνέχεια τα ίδια πράγματα και να μη δει καμία βελτίωση στη συμπεριφορά του ανήλικου. Υπάρχει τίποτα άλλο που μπορεί να κάνει;


Κομβικής σημασίας, είναι η έννοια της ανταμοιβής. Τα παιδιά τείνουν να επαναλαμβάνουν μια συμπεριφορά όταν λαμβάνουν οποιουδήποτε είδος ανταμοιβής από αυτή και τη σταματούν όταν νιώθουν πως αγνοούνται. Με βάση την λογική αυτή, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που οι γονείς θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.


Αρχικά, πρέπει να γίνει σαφές στο παιδί ποιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές.


Οι γονείς οφείλουν να είναι ξεκάθαροι στην εξήγηση των κανόνων και των προσδοκιών και να δώσουν στο παιδί να καταλάβει ότι η ορθή συμπεριφορά μπορεί να ανταμειφτεί.


Ουσιαστικά οι ανταμοιβές και η έλλειψη αυτών μπορούν να αντικαταστήσουν την τιμωρία. Δηλαδή, όταν το παιδί δεν ακολουθήσει τους κανόνες, δεν θα λάβει την ανταμοιβή του.


Οι ανταμοιβές μπορούν να δίνονται είτε κάθε φορά που το παιδί δείξει καλή συμπεριφορά είτε βάση ενός χρονοδιαγράμματος μέσα στο οποίο πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες.


Το δώρο καλό θα ήταν να είναι συμβολικό, ώστε το παιδί να μην παρασυρθεί ακολουθώντας μία καλή συμπεριφορά μόνο και μόνο για να πάρει το δώρο.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου