Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Θηλασμός από αγάπη ή από υποχρέωση

Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού 2 μηνών και αποφάσισα
να μην θηλάσω από πεποίθηση. Ο σύζυγός μου δεν το αποδέχεται αποκαλώντας με «κακή μητέρα». Νιώθω ενοχές, αλλά ταυτόχρονα το δικαίωμα στην απόφαση.

Ο θηλασμός δεν είναι ποτέ μόνο θηλασμός. Μαζί με το μητρικό γάλα, δίνεις φροντίδα, αγάπη, προστασία - όλα τα αναγκαία δηλαδή και απαραίτητα συστατικά για το χτίσιμο ενός άρρηκτου συναισθηματικού δεσμού με το μωρό.

Τα ίδια φυσικά μπορεί να προσφέρει και μια μη θηλάζουσα μητέρα. Ο θηλασμός επιπλέον προστατεύει το βρέφος από αρρώστιες στην ενήλικη ζωή του όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ, αλλά και τη μητέρα από τον καρκίνο του μαστού.

Δυστυχώς η αντιφατικότητα των μηνυμάτων που βομβαρδίζουν μια νέα μητέρα για τα υπέρ και τα «κατά» του θηλασμού, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών συμφερόντων των βιομηχανιών του παιδικού γάλακτος, την οδηγούν συχνά σε αδιέξοδα με αποτέλεσμα η αυτενέργειά της να υπονομεύεται.

Αν αποφασίσατε να μη θηλάσετε, υποστηρίξτε το καταρχήν μέσα σας και έπειτα στον σύζυγό σας.

Ο θηλασμός δεν αποτελεί άλλωστε πανάκεια μιας άνευ όρων αγάπης προς το βρέφος. Μάλιστα ορισμένες μητέρες που υπερασπίζονται στην πράξη και τον λόγο τους με έναν άκαμπτο και ψυχαναγκαστικό τρόπο την επιλογή τους να θηλάσουν, ενδεχομένως να συγκαλύπτουν βαθύτερες συναισθηματικές ελλείψεις τους.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου