Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Οι Ελληνίδες γεννούν με καισαρική ακόμη και αν δεν είναι απαραίτητο


Μια ολόκληρη βιομηχανία με σκοπό το κέρδος φαίνεται ότι κρύβεται και πίσω από τις γέννες στα ελληνικά νοσοκομεία, τόσο τα δημόσια, όσο και τα ιδιωτικά...
Σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, που δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή, οι γεννήσεις με καισαρική τομή στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 44% στα δημόσια νοσοκομεία και το 56% στα ιδιωτικά μαιευτήρια και μάλιστα υπάρχουν μαιευτήρια στα οποία επτά στις δέκα γεννήσεις γίνονται με καισαρική.
Σημειώνεται, ότι σε άλλες χώρες οι καισαρικές δεν ξεπερνούν το 20% των γεννήσεων, αλλά και ότι σε κάποιες περιπτώσεις η επέμβαση αυτή κοστίζει μέχρι και 6.000 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, «πλουτίζοντας» γιατρούς και μαιευτήρες, ακόμη και όταν ένας φυσιολογικός τοκετός είναι εφικτός. 
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υπηρεσιών, καθώς το 74% των τοκετών στον ιδιωτικό τομέα γίνεται σε τρία μεγάλα μαιευτήρια της Αθήνας και τρία της Θεσσαλονίκης. 
Για πολλές γυναίκες, η καισαρική θεωρείται πιο εύκολη και ανώδυνη, αλλά παραμένει να ενέχει τους φόβους ενός χειρουργείου και από πολλούς γιατρούς συστήνεται η αποφυγή της, όταν δεν το απαιτεί κάποια επιπλοκή κατά τη γέννηση του βρέφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου