Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Παράταση της σχολικής χρονιάς σε γυμνάσια - λύκεια λόγω καταλήψεων


Τουλάχιστον μια εβδομάδα περισσότερο μάθημα από πέρυσι θα κάνουν φέτος οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας, προκειμένου να αναπληρωθούν τα μαθήματα που χάθηκαν στις καταλήψεις.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αρχίσουν στο διάστημα μεταξύ Παρασκευής 18 και Τετάρτης 23 Μαΐου (η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί μέσα στον Ιανουάριο μαζί με το πρόγραμμα των εξετάσεων), ενώ πέρυσι είχαν αρχίσει στις 12 Μαΐου.
Η προοπτική αυτή ικανοποιεί το αίτημα της ΟΛΜΕ για παράταση του διδακτικού έτους, αλλά επιπλέον αποθαρρύνει και τις... παραδοσιακές κοπάνες των μαθητών, ιδιαίτερα στα λύκεια, που πέρυσι είχαν αρχίσει αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς το σχολικό έτος είχε λήξει πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο των γεμάτων φροντιστηρίων και μισοάδειων σχολείων...
Σε σύσκεψη στελεχών που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, συζητήθηκε ο προγραμματισμός των φετινών εξετάσεων, αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν ακόμα. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε τα μαθήματα στα λύκεια να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 18 Μαΐου και στα γυμνάσια στις 25 Μαΐου με έναρξη εξετάσεων στις 21 Μαΐου.
Ομως το πλάνο αυτό παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα αφενός επειδή πολλοί καθηγητές των γυμνασίων χρειάζονται για τις εξετάσεις, αφετέρου γιατί στις 21 Μαΐου εορτάζεται με παρελάσεις η ένωση των Επτανήσων, οπότε η έναρξη των εξετάσεων θα δημιουργούσε πρόβλημα στους μαθητές των νησιών του Ιονίου. Ετσι συζητείται τώρα ως ενδεχόμενο τα μαθήματα να λήξουν την ίδια ημέρα σε γυμνάσια και λύκεια. Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, αφού εξεταστούν όλες οι παράμετροι.
Πάντως γύρω στις 10 Ιουνίου εκτιμάται θα αρχίσουν οι ενδοσχολικές και οι επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις και στις 15 Ιουνίου οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων. Οι βαθμοί των Πανελλαδικών εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν μέχρι 25 Ιουνίου και τα μηχανογραφικά δελτία θα κατατεθούν εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουλίου.


Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συγχαρητήρια για τις δύο παγκόσμιες διακρίσεις που πέτυχε πέρυσι το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, έδωσε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου στον πρύτανη Ευριπίδη Στεφάνου. Το κρητικό ίδρυμα αναδείχθηκε ανάμεσα στα 200 πρώτα στον πίνακα κατάταξης του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας και στα 500 πρώτα πανεπιστήμια του κόσμου, στον πίνακα κατάταξης του «Times Higher Education». Τα «ΝΕΑ» είχαν παρουσιάσει τις διεθνείς διακρίσεις ελληνικών ιδρυμάτων, ανάμεσα στα οποία και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στις 5 Δεκεμβρίου 2011. Ο κ. Στεφάνου είχε ερμηνεύσει τότε την επιτυχία του πανεπιστημίου, λέγοντας ότι οι σχετικές έρευνες έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στο κριτήριο απήχησης του ερευνητικού έργου. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης η απήχηση αυτή είναι πολύ υψηλή.


ta nea .gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου