Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Τα δικαιώματα της εργαζόμενης μητέρας


Και εργαζόμενη και μητέρα! Μάθε τα δικαιώματα σου..

Η δικηγόρος Νατάσα Γιάννη εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζεις:

- Δικαιούσαι γονική άδεια για 3,5 μήνες, εφόσον έχει συμπληρωθεί ένα (1) έτος εργασίας στον ίδιο εργοδότη και ο άλλος γονέας απασχολείται εκτός οικίας. Η άδεια αυτή, που τη δικαιούνται και οι δύο γονείς, είναι χωρίς αποδοχές, η διάρκειά της μπορεί να φτάσει τους 3,5 μήνες συνολικά ή τμηματικά και χορηγείται στο χρονικό διάστημα από τη λήξη της άδειας μητρότητας μέχρι το παιδί να γίνει 3,5 ετών.

Σε περίπτωση διαζυγίου, διάστασης, χηρείας ή γέννησης τέκνου εκτός γάμου, τη γονική άδεια δικαιούται ο γονέας που έχει την επιμέλεια και διαρκεί μέχρι έξι (6) μήνες.

- Δικαιούσαι άδεια λόγω ασθένειας των παιδιών (τη δικαιούνται και οι δύο γονείς). Είναι άνευ αποδοχών και φτάνει τις 6 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος για ένα παιδί, τις 8 για δύο παιδιά και τις 12 για τρία παιδιά και πάνω.

- Σχολικές άδειες (και στους δύο γονείς) με αποδοχές δίνονται για την παρακολούθηση της επίδοσης στο σχολείο των παιδιών ηλικίας μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακαλουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, μέχρι 4 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος.

- Η συνολική άδεια μητρότητας ανέρχεται στις 17 εβδομάδες συνολικά. Από αυτές 8 εβδομάδες (άδεια κυοφορίας) χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού και οι υπόλοιπες 9 (άδεια λοχείας) χορηγούνται μετά τη γέννα.

- Αν δεν έχεις υπογράψει κάποιο συμβόλαιο το οποίο να σου απαγορεύει τυχόν εγκυμοσύνη, τότε ο εργοδότης σου δεν μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας, όταν με το καλό θα μείνεις έγκυος.

- Κατά τη διάρκεια της κύησης και για ένα χρόνο μετά, ο εργοδότης δεν μπορεί να σε απολύσει.

- Αν ο εργοδότης σου εν τέλει σε απολύσει, πράξη παράνομη, η αποζημίωση δεν υπόκειται σε κρατήσεις και η εγκυμονούσα μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια και να δικαιωθεί. Ο νόμος μάλιστα προβλέπει και διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) για τον εργοδότη, που επιβάλλονται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

- Οι έγκυες απαλλάσσονται από την εργασία τους χωρίς περικοπή των αποδοχών τους, εάν πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, οι οποίες αναγκαστικά πρέπει να γίνουν τις εργάσιμες ώρες.

- Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εργασίας ή στον ΟΑΕΔ στον οποίο υπάγεστε για εκτενέστερη ενημέρωση επί των δικαιωμάτων σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου