Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Το παιδί δεν τρώει; Μήπως έχει στοματίτιδα;




Βλέπεις το μωρό σου κλαίει, να δυσανασχετεί και να μη μπορεί να φάει; Αυτό μπορεί να σημαίνει οτι έχει στοματίτιδα.



Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:


Τι είναι η στοματίτιδα;


Η στοματίτιδα είναι η μόλυνση του εσωτερικού του στόματος, δηλαδή της γλώσσας, των ούλων και των χειλιών από διάφορα μικρόβια.


Τι φταίει;


Η είσοδος μικροβίων στο στόμα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως το παιδί βάζει διάφορα αντικείμενα, ή τα χεράκια του στο στόμα ή να προκληθεί όταν τα σεντόνια, τα μπιμπερό ή οι πιπίλες δεν έχουν καθαριστεί σωστά.


Πότε εμφανίζεται;
Οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του μωρού, μπορεί να εμφανιστεί η στοματίτιδα. Ακόμη και την περίοδο που θηλάζει, όταν το περιβάλλον του δεν είναι καθαρό μπορεί να πάρει μικρόβια στο στόμα του.


Πώς θα τα καταλάβεις;


Το μωρό που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν μια χαρά, αρχίζει να δυσανασχετεί και να αρνείται να φάει είτε το στήθος σου είτε το μπιμπερό. Επίσης παρατηρείς ότι δεν υπάρχει πυρετός ή άλλα συνοδά συμπτώματα που να δικαιολογούν την ύπαρξη μιας άλλης αρρώστιας.


Αν ανοίξεις το στόμα του θα παρατηρήσεις ότι πάνω στη γλώσσα του υπάρχει ένα στρώμα άσπρο, όπως ενδεχομένως και στο εσωτερικό των χειλιών ή τον ουρανίσκο.


Για να καταλάβεις ότι το λευκό στρώμα δεν είναι κολλημένο γάλα προσπάθησε να αφαιρέσεις αυτό το επίχρισμα με ένα πλαστικό κουταλάκι. Αν φύγει είναι γαλα, σε περίπτωση όμως που είναι στοματίτιδα είναι πολύ δύσκολο να το απομακρύνεις.


Τι να κάνω;


Δεν πρέπει να χάσεις καθόλου χρόνο. Μόλις υποψιαστείς οτι είναι στοματίτιδα ενημερώνεις άμεσα τον παιδίατρο ο οποίος ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης θα χορηγήσει ειδική θεραπεία.


Συνήθως χρησιμοποιούμε μια ειδική γέλη με ευχάριστη γεύση που τη βάζουμε στο στόμα και σκοτώνει τα μικρόβια.


Επίσης μπορείς με μια γαζούλα και με μελάνι 1% να κάνεις επαλείψεις στο στόμα του παιδιού, ελαφρά και προσεκτικά για να μην προκαλέσεις κακώσεις.


Προληπτικά θα πρέπει να φροντίζεις ώστε το περιβάλλον, τα χεράκια, τα ρούχα και τα παιχνίδια του να είναι πάντα καθαρά.
TLife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου