Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

ΟΛΜΕ: Πολύ σοβαρό πρόβλημα τα περιστατικά βίας στα σχολεία

Πρόκειται για ένα ανησυχητικό περιστατικό...

που έρχεται σε συνέχεια ανάλογων και συνήθως ακόμη πιο ακραίων περιστατικών που έχουν συμβεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, με αφορμή το βίαιο περιστατικό που σημειώθηκε σε Λύκειο της Αττικής. 


«Οι ποικίλες μορφές βίας που εκδηλώνονται σήμερα και σε εκπαιδευτικούς χώρους αποτελούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Εκείνο που συνήθως δεν τονίζεται όσο πρέπει είναι ότι η βία στους χώρους της εκπαίδευσης δεν μπορεί να εξετάζεται χωρίς να συνυπολογίζεται η επίδραση του ευρύτερου κοινωνικού, αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο ζουν τα παιδιά.


Στο εξωσχολικό περιβάλλον, στο οποίο επίσης ζουν και κοινωνικοποιούνται οι νέοι, οι σχέσεις των ανθρώπων χαρακτηρίζονται συχνά από βιαιότητα κάθε είδους, άμεσα συνδεδεμένη με διακρίσεις, καταπίεση και εκμεταλλευτικές σχέσεις, και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στη συμπεριφορά των νέων είναι αρνητικές. Ιδίως το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε με ανησυχία τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν η οικονομική κρίση, η πολιτική των περικοπών και η αυξημένη ανεργία στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας και στις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι κατ' εξοχήν οι οικογένειες ανέργων, μεταναστών και χαμηλόμισθων εργαζομένων».


Οι καθηγητές ζητούν να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε κάθε χώρος εκπαίδευσης να καταστεί ασφαλής κυψέλη απρόσκοπτης και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας του μελλοντικού πολίτη και πεδίο έμπρακτης εφαρμογής και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επίσης, αξιώνουν να υποστηρίζονται όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ απαιτούν συνεχή και επαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου