Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Απογαλακτισμός: Πότε και πως

Ο απογαλακτισμός του μωρού είναι μια απαραίτητη διαδικασία που ξεκινάει περίπου στην ηλικία των 4 - 6 μηνών, υπό την καθοδήγηση του παιδιάτρου.


Είναι γνωστό ότι η ιδανική διατροφή του μωρού, τουλάχιστον τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, είναι το μητρικό γάλα. Όταν το βρέφος πλησιάσει τον 4ο – 6ο μήνα της ζωής του, ανεξαρτήτως του εάν αυτό θηλάζει ή σιτίζεται με ξένο γάλα, θα πρέπει να προστεθούν στο διαιτολόγιό του και άλλες τροφές με στερεά πλέον σύσταση.

Η διαδικασία


Το βρέφος είναι έτοιμο να δεχθεί στερεές τροφές όταν μπορεί να καθίσει με κάποια βοήθεια και να κρατήσει σε ικανοποιητικό βαθμό όρθιο το κεφάλι του, να έχει παρέλθει το αντανακλαστικό της προώθησης της γλώσσας και να δείχνει προθυμία να δοκιμάσει νέες τροφές (στρέφει το κεφαλάκι του προς το κουταλάκι και ανοίγει το στόμα του).

Η χορήγηση της στερεάς τροφής πρέπει να γίνεται πάντα με κουταλάκι και όχι με το μπιμπερό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της πνιγμονής ή της υπερσίτισής του. Η αρχή της σίτισης θα πρέπει να γίνει με πολύ μικρή ποσότητα στερεάς τροφής (1/2 - 1 κουταλάκια του γλυκού).

Την πρώτη μέρα αρκεί να του χορηγηθούν μόνο 1 - 2 κουταλάκια. Η ποσότητα αυτή μπορεί να αυξάνει προοδευτικά κατά 1 - 2 κουτάκια του γλυκού κάθε ημέρα. Η ποσότητα της χορηγούμενης τροφής πρέπει να είναι 120 γραμμάρια περίπου.

Η προσθήκη μιας νέας τροφής δεν πρέπει να γίνεται νωρίτερα από 1 - 2 εβδομάδες, γιατί θεωρείται ότι θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη πίστωση χρόνου, για να διαπιστωθεί αν η προηγούμενη τροφή έγινε ανεκτή από το βρέφος και δεν του προκάλεσε κάποια αλλεργική αντίδραση.

Τι και πότε

Οι σημερινές βρεφικές κρέμες είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο και ιχνοστοιχεία. Η πρώτη στερεά τροφή που μπορεί να προσφερθεί σε ένα βρέφος 4 - 8 μηνών είναι η κρέμα από ρυζάλευρο, η οποία είναι εμπλουτισμένη με σίδηρο, δεν περιέχει γλουτένη και σπανίως ευθύνεται για αλλεργικές αντιδράσεις.

Ακολουθεί η σταδιακή προσθήκη (στην ηλικία των 7-10 μηνών) κρεμών από φρούτα καθώς και λαχανικά, κρέας, κρόκος αυγού, πουλερικά, ψάρια, μακαρόνια, τυρί, γιαούρτι αλλά και όσπρια.

Οι κρέμες με μείγματα δημητριακών ή σιτάλευρο χορηγούνται τελευταίες, μετά τον 8ο μήνα, γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Η χορήγηση νερού είναι απαραίτητη στα βρέφη όταν ξεκινήσουν τις στερεές τροφές και ιδίως τους θερινούς μήνες. Οι φρουτοχυμοί πρέπει να χορηγούνται όχι νωρίτερα από την ηλικία των 6 - 8 μηνών με φλιτζανάκι σε ημερήσια ποσότητα έως 120 - 180 ml.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται μέχρι την ηλικία του ενός έτους είναι το ασπράδι του αυγού, το αγελαδινό γάλα και το μέλι.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες αναφορικά τόσο με τον χρόνο εισαγωγής των στερεών τροφών όσο και με το είδος αλλά και τη σειρά χορήγησής τους. Ο παιδίατρος είναι ο αρμόδιος να καθοδηγήσει τους γονείς στον τρόπο απογαλακτισμού του βρέφους.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου