Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τα αποσμητικά χώρου


Μπορεί να εκλύουν ωραίες μυρωδιές, δεν είναι όμως ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Τα αποσμητικά χώρου, προειδοποιούν οι ειδικοί, μπορεί να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα,
να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος ή ακόμη και να το προκαλέσουν. Η χρήση τους μπορεί επίσης να προκαλέσει ζαλάδες, ερεθισμό των ματιών, πονοκεφάλους και απώλεια μνήμης.


Την προειδοποίηση για τον κίνδυνο απηύθυναν αλλεργιολόγοι του Αμερικανικού Κολεγίου για την Αλλεργία, το Ασθμα και την Ανοσολογία, σε συνέδριο που ολοκληρώθηκε προχθές στη Βοστώνη. Συστήνουν προσοχή στη χρήση αποσμητικών χώρου, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο όπου, αναπόφευκτα, οι χώροι του σπιτιού, αλλά και των γραφείων αερίζονται σπάνια ή καθόλου.


«Η συνήθεια ψεκασμού με αποσμητικό χώρου είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ό,τι νομίζετε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Στάνλεϊ Φάινμαν, προσθέτοντας ότι περίπου το 20% του γενικού πληθυσμού και το 34% των ανθρώπων με άσθμα έχουν αναφέρει προβλήματα υγείας από αποσμητικά χώρου. «Γνωρίζουμε επίσης ότι αποσμητικά χώρου μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας ή να επιδεινώσουν ήδη υπάρχουσες αλλεργίες» πρόσθεσε.


Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις που μπορεί να αποδειχτούν επιβλαβείς. Στην πράξη, περιορίζουν τη δράση τους στην κάλυψη και όχι στην εξάλειψη των οσμών.


«Αυτές οι ενώσεις που συνήθως περιέχονται σε αποσμητικά χώρου είναι φορμαλδεΰδη, αποσταγμένο πετρέλαιο, λιμονένιο, εστέρες και αλκοόλες. Αρκετές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων των πτητικών οργανικών ενώσεων σε όσους τις εισπνέουν έδειξαν ότι ακόμη και όταν τα επίπεδα έκθεσης σε αυτές τις ουσίες είναι κάτω από τις συνιστώμενες τιμές κίνδυνου, αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος, ιδίως στα παιδιά. Υψηλές συγκεντρώσεις των πτητικών οργανικών ενώσεων μπορεί επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα, πονοκεφάλους, ζάλη και κενά μνήμης».


Ο δρ Φάινεμαν και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μελέτη στην οποία δοκιμάστηκαν διάφορα αποσμητικά χώρου. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι στα αποσμητικά περιλαμβάνονται περισσότερες από είκοσι πτητικές οργανικές ενώσεις.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου