Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Αυξάνονται ανησυχητικά οι ανήλικοι - θύματα ροζ ιστοσελίδων και παιδεραστών


Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί στη χώρα μας η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση αλλά και η χρήση σκληρών πορνογραφικών σελίδων από παιδιά που μόλις έχουν κλείσει το 14ο έτος της ηλικίας τους.

Σοκ προκαλούν οι έρευνες, αλλά και τα στοιχεία που καταγράφουν οι ειδικοί. Παιδεραστές προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμη και μαθητές του Δημοτικού, ενώ καθημερινά αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των ανηλίκων που μπαίνει σε ροζ σελίδες. Ερευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι δύο στα δέκα Ελληνόπουλα επισκέπτονται σελίδες με πορνογραφικό υλικό, με πολλά από αυτά να εμφανίζουν σημάδια εθισμού!
«Στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 παιδιά, ηλικίας από 14 έως 16 ετών. Το 19,5% των παιδιών δήλωσαν πως επισκέπτονται σελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο, ενώ διαπιστώσαμε πως το 42,7% αυτών των παιδιών επισκέπτονται ροζ ιστοσελίδες σε σημείο εθισμού» λέει ο κ. Γιώργος Κορμάς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, και τονίζει: «Ο εθισμός στο Διαδίκτυο δεν έχει να κάνει με τις ώρες που περνάει κάθε παιδί μπροστά από τον υπολογιστή, αλλά με το πόσο παραμελεί τις δραστηριότητές του για να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το Ιντερνετ».
Σύμφωνα με τον κ. Κορμά, τα παιδιά που εθίζονται στη διαδικτυακή πορνογραφία αλλά και γενικότερα στη χρήση του Ιντερνετ εμφανίζουν έντονα προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ σταδιακά γίνονται πιο επιθετικά και θλιμμένα!
Ο ίδιος μας λέει χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά που επισκέπτονται σελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο και κάνουν συχνή χρήση ροζ ιστοσελίδων σε σημείο εθισμού, κλείνονται στον εαυτό τους, χάνουν τους φίλους τους και έχουν διαταραγμένες σχέσεις με την οικογένειά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλά από αυτά αναπτύσσουν απώλεια ενδιαφέροντος για την πραγματικότητα, έχουν διαταραχές στον ύπνο, ενώ όταν δεν βρίσκονται online νιώθουν έντονη την επιθυμία να μπουν το συντομότερο δυνατό στο Ιντερνετ! Φυσικά, όταν κάθονται μπροστά από τον υπολογιστή όλα είναι τέλεια!»
«Η διαδικτυακή παρενόχληση είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που παρουσιάζει μεγάλη αύξηση και μας απασχολεί ιδιαίτερα. Δυστυχώς, τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα» αναφέρει ο υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας και συμπληρώνει: «Συγκεκριμένα, μιλάμε για περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού αλλά και σεξουαλικής παρενόχλησης. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν παιδιά που δημιουργούν ψεύτικα προφίλ σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια εκφοβίζουν κάποιους συμμαθητές τους λέγοντάς τους πως θα τους δείρουν ή ακόμη και θα τους σκοτώσουν. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι κάτι τελείως διαφορετικό και γίνεται τόσο από ανήλικους όσο και από ενήλικες. Εδώ, η κατάσταση είναι τραγική αφού μιλάμε για περιπτώσεις που μπορεί να αφορούν ακόμη και παιδιά του Δημοτικού τα οποία παρενοχλούνται σεξουαλικά από παιδεραστές. Οι τελευταίοι, τους στέλνουν αισχρά και χυδαία μηνύματα με τα οποία μπορεί να τους ζητήσουν ακόμη και να συναντηθούν από κοντά. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι άλλοι που προσπαθούν αποκλειστικά να προσεγγίσουν τα παιδιά Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι καταφέρνουν να φοβίσουν τα παιδιά τα οποία κρατάνε το πρόβλημα μέσα τους και δεν το λένε ούτε στους γονείς τους. Πάντως, τα τελευταία χρόνια τόσο ο διαδικτυακός εκφοβισμός όσο και η σεξουαλική παρενόχληση παρουσιάζουν έξαρση!»
Για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο εθισμός στα διαδικτυακά παιχνίδια κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που δηλώνει χαρακτηριστικά: «Στο Ιντερνετ υπάρχουν παιχνίδια τα οποία είναι πολύπλοκα. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά καταναλώνουν πάρα πολύ χρόνο στο παιχνίδι. Ετσι, η ζωή τους είναι εξαρτημένη από τις επιδόσεις τους στο διαδικτυακό παιχνίδι, με αποτέλεσμα να παραμελούν τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους».
«ΓΟΝΕΙΣ, ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ»
Σύμφωνα με τον κ. Κορμά, όταν οι γονείς διαπιστώσουν ότι το παιδί τους αρχίζει να εμφανίζει κάποια από τα συμπτώματα του διαδικτυακού εθισμού τότε θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στην υπηρεσία «Υποστηρίζω» και στη γραμμή 80011 και 80015, όπου θα πάρουν σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Ο ίδιος αναφέρει σχετικά: «Η γραμμή αυτή ανήκει στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου "Αγλαΐα Κυριακού" και υποστηρίζεται από ειδικούς παιδοψυχολόγους που μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και δύο χρόνια έχουμε δεχτεί περισσότερες από 2.000 κλήσεις με τις 800 από αυτές να αφορούν περιπτώσεις διαδικτυακής εξάρτησης. Επίσης, πολλοί γονείς αναφέρουν προβλήματα διαδικτυακής παρενόχλησης που παρουσιάζουν έξαρση! Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως οι γονείς πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών και να συζητάνε μαζί τους ανοικτά για όλα τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν!»
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου