Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Τα λαχανικά προστατεύουν το έμβρυο από τον διαβήτη


Για ακόμη μία φορά, η επιστήμη τονίζει την πολύτιμη σημασία της υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με νέα έρευνα από την ακαδημία Sahlgrenska, οι έγκυες γυναίκες που καταναλώνουν λαχανικά* καθημερινά φαίνεται να γεννούν παιδιά με μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1.
Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει μία σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη λαχανικών κατά τη διάρκεια της κύησης και τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1 στο παιδί, όμως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί κάτι τέτοιο.
Στον διαβήτη τύπου 1, συγκεκριμένα κύτταρα στο πάγκρεας καθίστανται σταδιακά λιγότερο ικανά στην παραγωγή ινσουλίνης, καταλήγοντας σε ανεπάρκεια ινσουλίνης.
Τα παιδιά με κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1 έχουν αντισώματα στο αίμα τους που επιτίθενται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Από τα 6.000 παιδιά που μελετήθηκαν, το 3% είχε είτε αυξημένα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων είτε ανεπτυγμένο διαβήτη τύπου 1 στην ηλικία των 5 ετών.
Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου ήταν δύο φορές συχνότεροι σε παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν σπάνια λαχανικά, κατά τη διάρκεια της κύησης.
Ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος σε παιδιά των οποίων οι μητέρες δήλωσαν πως λάμβαναν λαχανικά καθημερινά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα λαχανικά από μόνα τους μπορούν να επιφέρουν αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα. Ούτε μπορεί αυτή η προστασία να εξηγηθεί από άλλους μετρούμενους διατροφικούς παράγοντες ή άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου.
*Ο όρος «λαχανικά» σε αυτή τη μελέτη περιλαμβάνει όλα τα λαχανικά εκτός από τα αμυλούχα.
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου