Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Απλό τεστ για τη διάγνωση του συνδρόμου Down στην εγκυμοσύνη


Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα μελέτη πάνω στο νέο τεστ εντοπισμού του συνδρόμου Down δημοσιεύτηκε πρόσφατα, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.


Το τεστ, το οποίο περιλαμβάνει απλώς τη λήψη αίματος από τη μέλλουσα μητέρα, ανιχνεύει σωστά το σύνδρομο Down – και φυσικά τον φυσιολογικό καρυότυπο – σε 98,6% των γυναικών. Επιπλέον, μόνο το 0,2% των περιστατικών είχε θετικό αποτέλεσμα στο τεστ χωρίς τελικά η εγκυμοσύνη να έχει το σύνδρομο.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά του τεστ το καθιστούν ως το πιο αξιόπιστο για την πρώιμη ανίχνευση του Down. Τα ήδη υπάρχοντα τεστ - αυχενική διαφάνεια και PAPP-A - ανιχνεύουν έως και το 90% των περιστατικών με το σύνδρομο, αλλά βγαίνουν ψευδώς θετικά σε περίπου 2-5% των περιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι 2-5 στις 100 γυναίκες με αποτέλεσμα «υψηλού κινδύνου» στα τεστ θα κάνουν αμνιοκέντηση χωρίς τελικά να τη χρειάζονται.

Βέβαια, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν το νέο τεστ θα χρησιμοποιείται σε όλες τις εγκυμοσύνες ή μόνο σε εκείνες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου με βάση τα τυπικά τεστ. Σε αυτό θα παίξουν ρόλο τόσο ηθικοί όσο και οικονομικοί παράγοντες. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι, σε κοινωνίες που γίνεται επιλογή φύλου για κοινωνικούς λόγους, το νέο τεστ θα δίνει πληροφορίες για το φύλο από πολύ νωρίς – από τις 10 εβδομάδες κύησης κι έπειτα – επιτρέποντας την έγκαιρη διακοπή μιας μη επιθυμητής εγκυμοσύνης.

Από την άλλη μεριά, είναι αναμενόμενο οι περισσότερες γυναίκες – χαμηλού ή υψηλού κινδύνου – να επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το καλύτερο και ασφαλέστερο τεστ, εφόσον το κόστος του τεστ δεν αποτελεί τροχοπέδη.


Το άρθρο υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου