Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Αναφυλακτικό σοκ. Τι είναι, πως αντιμετωπίζεται


Το αναφυλακτικό σοκ είναι η πιο ακραία και επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση του σώματος, κυρίως σε τσίμπημα εντόμων (σφήκας, μέλισσας), αλλά και σε κάποιο φάρμακο ή τροφή.
Ωστόσο, αν και οι αλλεργίες στα παιδιά είναι πιο συχνές από ότι στους ενηλίκους, το αναφυλακτικό σοκ είναι πολύ σπάνιο στην παιδική ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός ενός μικρού παιδιού είναι πιο ανθεκτικός από ότι των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, που τυχόν αντιμετωπίζουν και κάποια προβλήματα υγείας.

Tο αναφυλακτικό σοκ μπορεί να παρουσιαστεί και να εξελιχθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά μετά την εισβολή του αλλεργιογόνου παράγοντα στο σώμα. O χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλωθεί το αναφυλακτικό σοκ από τη στιγμή της εισβολής του αλλεργιογόνου στον οργανισμό κυμαίνεται ανάλογα με την ταχύτητα απορρόφησης του αλλεργιογόνου.

H αντίδραση, π.χ., στο τσίμπημα εντόμου είναι άμεση, ενώ, όταν πρόκειται για τρόφιμο, συνήθως θέλει πάνω από μία ώρα για να εκδηλωθεί (δηλαδή κατά τη χώνεψη). Αυτό συμβαίνει γιατί το αλλεργιογόνο δημιουργεί μια βίαιη και πολύπλοκη σειρά καταστάσεων και αντιδράσεων στον οργανισμό, όπως για παράδειγμα την απελευθέρωση ορισμένων ουσιών στο αίμα (π.χ., ισταμίνη) που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και συστέλλουν τις αεροφόρους οδούς. Έτσι, η αναπνοή γίνεται δύσκολη και μπορεί να εμφανιστούν βήχας, βραχνάδα στη φωνή, αλλά και πρήξιμο στο πρόσωπο (χείλη, βλέφαρα και μαλακά μόρια).

Εάν το πρήξιμο προχωρήσει στο λαιμό, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει μέχρι και ασφυξία. Κύριο χαρακτηριστικό, που χωρίς αυτό δεν τίθεται η διάγνωση του αναφυλακτικού σοκ, είναι η μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης (δηλαδή δεν υπάρχει σοκ χωρίς επικίνδυνη υπόταση). Όμως, η αντίδραση μπορεί να περιοριστεί σε συμπτώματα αναφυλαξίας (κνησμός και εξανθήματα σε ολόκληρο το σώμα, που διαρκούν από λίγες ώρες μέχρι 3-4 ημέρες), καθώς και σε τοπικό πρήξιμο ή έντονο ερεθισμό στο σημείο του τσιμπήματος (από σφήκα ή μέλισσα).

Προσοχή!

Eάν το παιδί μετά το τσίμπημα ή μετά την κατανάλωση κάποιας τροφής εμφανίσει έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο και το λαιμό, κοκκίνισμα στο δέρμα, δυσκολία στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή, πρέπει να το μεταφέρετε EΠEIΓONTΩΣ στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Yπάρχει η σπάνια, αλλά και πολύ σοβαρή πιθανότητα να επεκταθεί το οίδημα στο λάρυγγα και το παιδί να κινδυνεύσει από ασφυξία. Eκεί θα του χορηγήσουν μία ένεση αδρεναλίνης και οξυγόνο, αν χρειάζεται.

Τι να κάνετε

-Σε περίπτωση απλής αναφυλαξίας (δηλαδή χωρίς πτώση της πίεσης), πρέπει να χορηγηθούν άμεσα μία δόση αντιισταμινικού (σιρόπι, σταγόνες ή χάπι) και αν υπάρχει δύσπνοια μία δόση βρογχοδιασταλτικού (σιρόπι, εισπνεόμενο σπρέι). Μετά τη χορήγηση των σχετικών φαρμάκων επισκεφτείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση.

-Αν μετά από ένα τσίμπημα έχει μείνει το κεντρί μέσα στο δέρμα, αφαιρέστε το προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι (ποτέ με τα δάκτυλα) και έπειτα βάλτε επάνω στο πρησμένο σημείο ένα παγάκι ή ένα παγωμένο κουτάκι αναψυκτικού (επιβραδύνει την απορρόφηση του δηλητηρίου).

Εάν το τσίμπημα γίνει σε άκρο, μπορείτε να κάνετε περίδεση με μια ζώνη ή ακόμη και με τα κορδόνια των παπουτσιών, δένοντας σφικτά πάνω από το σημείο του τσιμπήματος και προς το σώμα, ώστε να περιοριστεί η κυκλοφορία του αίματος με παράλληλη επιβράδυνση της διάχυσης του δηλητηρίου. Χαλαρώστε την περίδεση όταν το παιδί σάς πει ότι αρχίζει και μουδιάζει το χέρι του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης και τα ειδικά στικ με αμμωνία και καλαμίνη, που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Προληπτικά μέτρα

-Εάν το παιδί σας αντιδρά έντονα σε τσιμπήματα εντόμων (ή σε οποιοδήποτε άλλο αλλεργιογόνο), συζητήστε με τον αλλεργιολόγο -σε συνεργασία με τον παιδίατρό σας- αν μπορεί να του γίνει απευαισθητοποίηση και, επίσης, αν χρειάζεται να έχετε πάντα μαζί σας μία ένεση αδρεναλίνης.

H ένεση αδρεναλίνης (που δρα το πολύ σε 3-5 λεπτά) υπάρχει στο εμπόριο (ειδικά για παιδιά) σε συσκευή αυτόματης έγχυσης (μοιάζει με στυλό) και γίνεται ακόμη και πάνω από τα ρούχα, σώζοντας κυριολεκτικά ζωές.

-Αν το παιδί πάσχει από κάποια αλλεργία, ενημερώνετε πάντα το γιατρό αν πρόκειται να πάρει κάποιο φάρμακο ή να κάνει μία ένεση για οποιαδήποτε ασθένεια.

Eπίσης, αν το παιδί είναι αλλεργικό στα τσιμπήματα εντόμων, καλό είναι:

-Να μην παίζει κοντά σε κορμούς δένδρων ή σε σωρούς ξύλων (γιατί οι σφήκες κάνουν εκεί τις φωλιές τους).

-Να αποφεύγει το περπάτημα με γυμνά πόδια στο χορτάρι.

-Να μην αφήνετε ανοιχτά κουτάκια με αναψυκτικά στην ύπαιθρο, γιατί προσελκύουν έντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου