Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Από τις αλεσμένες στις στερεές τροφές


H περίοδος μετάβασης από τις αλεσμένες τροφές στα στερεά γεύματα, που αποτελούνται από διάφορες τροφές, δεν είναι εύκολη για το παιδί, το οποίο περνά διακυμάνσεις στη σχέση του με το φαγητό.
Το καλό είναι ότι σε αυτή την ηλικία είναι δεκτικό στις δοκιμές νέων γεύσεων, οπότε αυτή είναι η καλύτερη φάση για να συνηθίσει να τρώει αυτά που πρέπει. Εξάλλου τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τη συμπεριφορά των μεγάλων. Όλες, λοιπόν, οι βασικές αρχές της σωστής διατροφής ξεκινούν από την ίδια την οικογένεια. Είναι στο χέρι σας να δώσετε το καλό παράδειγμα στο μικρό σας, προσέχοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, χωρίς όμως να το πιέζετε και να αγχώνεστε, αν αισθάνεστε ότι δεν προοδεύει αρκετά με το φαγητό. Η πίεση μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Συνήθως αυτό που χρειάζεται είναι χρόνος και υπομονή.







Η περίοδος μετάβασης από τις αλεσμένες τροφές στα στερεά γεύματα, που αποτελούνται από διάφορα είδη φαγητών, δεν είναι εύκολη για το παιδί. Από τη μία μπορεί να νιώθει ενθουσιασμό για την αλλαγή και από την άλλη νοσταλγία για τη ρευστή μορφή και τη γεύση των γευμάτων που είχε συνηθίσει. Είναι λάθος ωστόσο να επιμένετε να δίνετε αλεσμένα, γιατί η μάσηση είναι πολύ σημαντική τόσο για να αποκτήσει το παιδί καλή σχέση με το φαγητό αλλά και γιατί είναι μια καλή άσκηση που βοηθά στη βελτίωση του λόγου. Για να κάνετε αυτή τη φάση πιο εύκολη:






·Μειώστε το γάλα στα ενδιάμεσα γεύματα. Ένα παιδί που πίνει πολύ γάλα είναι χορτάτο και δεν έχει όρεξη για φαγητό. Όταν αρχίσει να τρώει κανονικά τα γεύματά του, μπορείτε να του δώσετε να πιει ένα ποτήρι γάλα αργότερα, μετά το γεύμα. Μη συνηθίσετε όμως το παιδί στην ιδέα ότι, αν δεν φάει το φαγητό, θα πιει γάλα.






·Μη δίνετε στο παιδί να πιει νερό ή χυμό πριν το φαγητό Θα το φουσκώσει και θα του κόψει την όρεξη.






·Αφήστε το να πειραματιστεί με το φαγητό Βάλτε στο πιάτο του διαφορετικές τροφές και αφήστε το να εξερευνήσει τις γεύσεις.






·Εισάγετε από πολύ νωρίς μεγάλη ποικιλία τροφών στο διαιτολόγιό του. Σε αυτή τη φάση είναι περισσότερο δεκτικό απ’ ό,τι θα είναι μεγαλώνοντας.






·Μην εξαιρείτε φαγητά, π.χ. όσπρια από το διαιτολόγιό του. Επιμείνετε να τα παρουσιάζετε στο εβδομαδιαίο μενού κι ας τρώει μόνο λίγες κουταλιές.






·Βοηθήστε το να τρώει μόνο του. Κόψτε τις τροφές σε μικρές μπουκιές. Έτσι θα του είναι εύκολο να χρησιμοποιεί το πιρούνι ή το κουτάλι.






·Τα παιδιά δεν μασάνε πολύ γρήγορα μέχρι τα τέσσερα. Φροντίστε οι τροφές, ιδιαίτερα το κρέας, να μην είναι πολύ σκληρές.






·Τα λαχανικά να είναι βρασμένα ή μαγειρεμένα στον ατμό, σερβιρισμένα με ωμό ελαιόλαδο. Τα ωμά λαχανικά είναι πιο σκληρά και πιο επικίνδυνα γι’ αυτή την ηλικία.






·Να του δίνετε τροφές στο χέρι, ψωμί, φρούτο, μπισκότο.






·Μη γεμίζετε το πιάτο ασφυκτικά. Αν το φάει όλο, μπορείτε να του δώσετε κι άλλο.






·Αφήστε το να επιλέγει το φρούτο που θέλει. Μπορεί για κάποιες βδομάδες να επιμένει να τρώει ένα συγκεκριμένο φρούτο. Σεβαστείτε την προτίμησή του. Την ίδια ώρα μπορείτε κι εσείς να τρώτε ένα άλλο. Είναι πολύ πιθανό να σας ζητήσει να δοκιμάσει.






·Αφήστε το να σας βλέπει, όταν τρώτε. Το πιθανότερο είναι ότι θα θέλει να φάει κι εκείνο από την τροφή που τρώτε.






·Μην ταΐζετε το μικρό σε διαφορετικές ώρες. Προτιμήστε να το βάζετε να τρώει μαζί σας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλη η οικογένεια να τρώει πιο νωρίς.






Μην το αφήνετε να τρέχει ή να χοροπηδά με φαγητό στο στόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου