Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Πυρετός στα παιδιά


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο πυρετός είναι ένα συχνό σύμπτωμα της παιδικής ηλικίας, μιας και τα παιδιά, ιδιαίτερα τα νήπια, περνάνε πολλές λοιμώξεις καθώς «ανδρώνεται» και ωριμάζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.


Η παιδίατρος Κωνσταντίνα Καράγιωργα, στο άρθρο της στο «Glam Τύπος», αναφέρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. 
Στις απλές ιώσεις το παιδί συνήθως εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό με ρινική καταρροή και βήχα. 
Ο πυρετός σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως κάνει ένα κύκλο 3-4 ημερών, όπου την 1η και τη 2η μέρα είναι πιο έντονος και σιγά σιγά αραιώνουν τα πυρετικά κύματα και γίνονται πιο χαμηλά.


Ο πυρετός πέφτει εύκολα με τα αντιπυρετικά. Το παιδί είναι σε καλή γενική κατάσταση και ζωηρό και η όρεξή του είναι σχετικά καλή. Η μητέρα θα ανησυχήσει όταν τα πυρετικά κύματα είναι υψηλά και επιμένουν, δεν πέφτουν εύκολα με τα αντιπυρετικά, είναι συχνά δηλαδή κάθε 2-3 ώρες, ή το παιδί εμφανίζει έντονο ρίγος κατά την άνοδο του πυρετού, ή μελανιάζουν τα άκρα του και τα χείλη.


Ανεξάρτητα από το ύψος του πυρετού, εάν το παιδί είναι «πεσμένο», δηλαδή όχι ζωηρό ή ωχρό, είναι σοβαρός λόγος ανησυχίας. Άλλος λόγος ανησυχίας είναι όταν το παιδί, ενώ εμφανίζει βελτίωση των πυρετικών κυμάτων, παρουσιάζει εκ νέου επιδείνωση με υψηλά κύματα. Αυτό συμβαίνει γιατί καμιά φορά στις ιώσεις συμβαίνουν επιπλοκές, όπως ωτίτιδα, βρογχοπνευμονία, πνευμονία και άλλα. 


Εξυπακούεται ότι πάντα η μητέρα θα πρέπει να επικοινωνεί στενά με τον παιδίατρο, όσον αφορά στην εικόνα του παιδιού, και να ακολουθεί τις οδηγίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου