Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Stop στην κυκλοφορία επικίνδυνων μπιμπερό

Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαγορεύονται από την Τετάρτη τα μπιμπερό που περιέχουν δισφαινόλη Α (BPA). 

Επίσης, τα προϊόντα που φέρουν τη συγκεκριμένη χημική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών δοχείων για τρόφιμα, θα αποσυρθούν επίσης από την αγορά στο σύνολο της ΕΕ.

Από την 1η Ιουνίου τα μπιμπερό που περιέχουν δισφαινόλη Α δεν θα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν στην αγορά, ούτε να εισάγονται στις χώρες της ΕΕ.

Η απαγόρευση της δισφαινόλης Α αποφασίστηκε τον Ιανουάριο και από το Μάρτιο η ΕΕ είχε ήδη απαγορεύσει την κατασκευή μπιμπερό στις χώρες μέλη της με αυτήν την ουσία.

Πολύ μικρές ποσότητες δισφαινόλης Α μπορούν να περάσουν από ένα πλαστικό δοχείο που έχει ζεσταθεί σε υψηλή θερμοκρασία στα τρόφιμα που περιλαμβάνει, παραδείγματος χάριν στο γάλα που περιέχουν τα μπιμπερό.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής του το βρέφος είναι αυτό που εκτίθεται περισσότερο στη δισφαινόλη Α, κυρίως αν το γάλα από μπιμπερό είναι η μόνη πηγή διατροφής του.

Μολονότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) απεφάνθη τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η χημική αυτή ουσία δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για την υγεία αν η ημερήσια δόση δεν ξεπερνάει τα επιτρεπόμενα επίπεδα, ορισμένες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η δισφαινόλη Α διαταράσσει το ενδοκρινολογικό σύστημα.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου