- 8 αυγά
- 1 λίτρο γάλα
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. κοφτή αλάτι
- 1 πορτοκάλι, ξύσμα
- 1 κ.γλ. κοφτή μαχλέπι
- 1/2 κ.γλ. κάρδαμο
- 4 φακελάκια ξερή μαγιά
- 2 κιλά σκληρό αλεύρι
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αυγό
- φιλέ αμυγδάλου
- κόκκινα αυγά
Παρασκευή:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα αβγά με το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το μαχλέπι και το κάρδαμο. Προσθέτω τη μαγιά και το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Ζυμώνω με τα χέρια κι όταν σχηματιστεί μια καλή ζύμη, προσθέτω το βούτυρο λίγο-λίγο, ενώ παράλληλα το δουλεύω. Σκεπάζω τον κάδο με μεμβράνη ή με πετσέτα και το αφήνω μέσα στον σβηστό φούρνο ή πάνω στο αναμμένο καλοριφέρ για 2 ώρες, να διπλασιάσει τον όγκο του.
Αφού φουσκώσει το τσουρέκι μου, ξαναδουλεύω τη ζύμη του με τα χέρια και το τραβάω, ώστε να πάρει αέρα. Το χωρίζω σε 6 κομμάτια, τα οποία και πλέκω σε πλεξούδες, χρησιμοποιώντας 2 ή 3 κορδόνια.
Σε μια λαμαρίνα στρώνω λαδόχαρτο και τοποθετώ τα τσουρέκια. Τα αφήνω σε σβηστό φούρνο για ακόμη 30′ να φουσκώσουν και κατόπιν τα αλείφω με 1 ολόκληρο αβγό, το οποίο έχω χτυπήσει πρόχειρο με ένα πιρούνι. Εάν θέλω μπορώ και να πασπαλίσω από πάνω με φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45′-50′.
Tip: Εάν δυσκολεύεστε να πλέξετε κοτσίδες με το ζυμάρι, μπορείτε να του δώσετε ένα άλλο σχήμα. ~ Το μυστικό για ένα καλό τσουρέκι είναι, πριν πλέξετε τις πλεξούδες να τραβήξετε το ζυμάρι με τα χέρια προς τα έξω, ώστε να πάρει αέρα και να δουλεύεται πιο εύκολα!
Πηγή: pastrychef.gr
Αφού φουσκώσει το τσουρέκι μου, ξαναδουλεύω τη ζύμη του με τα χέρια και το τραβάω, ώστε να πάρει αέρα. Το χωρίζω σε 6 κομμάτια, τα οποία και πλέκω σε πλεξούδες, χρησιμοποιώντας 2 ή 3 κορδόνια.
Σε μια λαμαρίνα στρώνω λαδόχαρτο και τοποθετώ τα τσουρέκια. Τα αφήνω σε σβηστό φούρνο για ακόμη 30′ να φουσκώσουν και κατόπιν τα αλείφω με 1 ολόκληρο αβγό, το οποίο έχω χτυπήσει πρόχειρο με ένα πιρούνι. Εάν θέλω μπορώ και να πασπαλίσω από πάνω με φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45′-50′.
Tip: Εάν δυσκολεύεστε να πλέξετε κοτσίδες με το ζυμάρι, μπορείτε να του δώσετε ένα άλλο σχήμα. ~ Το μυστικό για ένα καλό τσουρέκι είναι, πριν πλέξετε τις πλεξούδες να τραβήξετε το ζυμάρι με τα χέρια προς τα έξω, ώστε να πάρει αέρα και να δουλεύεται πιο εύκολα!
Πηγή: pastrychef.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου