Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ενημέρωση για τα τρόφιμα μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τον Διεθνή Οργανισμό FAO / WHO (INFOSAN), σε συνέχεια του ατυχήματος που συνέβη στις 11.03.2011 στην Ιαπωνία και της πιθανά εκλυόμενης ραδιενέργειας στο περιβάλλον, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα κάτωθι : 


- Σε συνέχεια κοινής απόφασης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε (15/3/2011) ο άμεσος προληπτικός έλεγχος, στα σύνορα των Κρατών μελών, σε τρόφιμα ζωικής / μη ζωικής (φυτικής) προέλευσης καθώς και σε ζωοτροφές, που προέρχονται από την Ιαπωνία, ως προς τα επίπεδα ραδιενέργειας. 

-Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ήδη από τις 16/3/2011, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, (Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου / Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γενικό Χημείο του Κράτους), διενεργούν προληπτικούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας σε κάθε προϊόν με προέλευση Ιαπωνίας. Τα προϊόντα εξετάζονται για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας - Περιβάλλοντος του «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος». Μέχρι σήμερα οι διενεργούμενοι έλεγχοι δεν εντόπισαν εισαγωγές σχετικών προϊόντων. 

- Επίσης, ο Ε.Φ.Ε.Τ. βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καθώς και με τη Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής / Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής / Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών. 

-Οι Ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν ότι έχουν προβεί σε σχετικούς ελέγχους σε προϊόντα στη χώρα τους και μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά ως προς την ύπαρξη ραδιενέργειας. 

-Ο Ε.Φ.Ε.Τ. βρίσκεται σε άμεση συνεργασία τόσο με τις ανωτέρω αρμόδιες ελληνικές αρχές όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το FAO / WHO και θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου