Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Βρήκαν διοξίνες και σε χοιρινό

Όχι μόνο σε πουλερικά, αλλά και σε χοιρινό κρέας εντόπισαν διοξίνες σήμερα οι Αρχές της Γερμανίας.

Οι αρχές της Κάτω Σαξονίας ανακοίνωσαν συγκεκριμένα ότι χοιρινό κρέας από εκτροφείο εμφάνισε επίπεδα διοξίνης άνω των επιτρεπόμενων και ότι αρκετά ζώα σφαγιάστηκαν και το κρέας καταστράφηκε.
Δείγματα χοιρινού κρέατος από άλλο εκτροφείο εμφάνιζαν επίπεδα της τοξικής ουσίας πολύ κοντά στο επιτρεπόμενο όριο, σύμφωνα με τις κρατιδιακές Αρχές.
Οι Αρχές της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν σημάνει συναγερμό από τις 3 Ιανουαρίου, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ασκώντας ελέγχους και λαμβάνοντας μέτρα.
Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εξηγήσει ότι τροφή μολυσμένη με διοξίνη είχε χορηγηθεί σε πάπιες και χοιρινά, μολύνοντας αυγά και κρέας.
Παράλληλα, εισαγγελείς ερευνούν τα αίτια της μόλυνσης και ειδικά το εάν και κατά πόσον οι ζωοτροφές και τα συμπληρώματα που διέθετε η εταιρεία Harles & Jentzsch περιείχαν λιπαρά οξέα που προορίζονταν για την βιομηχανία παραγωγής χάρτου.
Η συγκεκριμένη χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές ή και βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα, το ανοσοποιητικό, κ.ά.
Γερμανοί ειδικοί πάντως υποστήριξαν ότι τα επίπεδα της διοξίνης που έχουν βρεθεί δεν αποτελούν απειλή για όσους καταναλώνουν μικρή ποσότητα των μολυσμένων προϊόντων, αλλά τονίζουν πως η μόλυνση πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο ώστε να μην υπάρξουν σοβαροί μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου